Pretraga

Na početku nove akademske godine želite si dovesti život u red? Nabavite rokovnik!

A- A+

Početkom nove akademske godine, velik broj studenata se odlučuje uvesti u svoj život neke nove navike. Te navike su uvijek vrlo ambiciozne i svrha im je da vam olakšaju studiranje i općenito poboljšaju kvalitetu života, ali rijetko tko ih se uspijeva pridržavati. Što kad bismo vam rekli da vam samo treba jedan rokovnik?

Rokovnik, foto: Pexels; Bich Tran

U digitalnom dobu u kojem se nalazimo, malo koja stvar može toliko naljutiti i uzrujati koliko posjedovanje bilježnica. Osim što nisu ekološki prihvatljive, zauzimaju puno prostora, teške su za nositi i na kraju krajeva – pisanje u njih zahtijeva više truda negoli tipkanje po laptopu ili na mobitelu.

Ipak, bilježnice su i dalje neizostavne u kupovini školskog (fakultetskog?) pribora. Koliko god se trudili zamijeniti ih raznim online alatima, ništa nije toliko sigurno, pregledno i lako dostupno koliko bilježnica. Upravo zato se velik broj ljudi i dalje koristi rokovnicima ili planerima. Te male bilježnice, namijenjene samo za jednu stvar, znaju biti od zaista velike pomoći.

Bilo da ste netko tko je jako organiziran ili netko tko bi zaista trebao unijeti barem malo reda u svoj život, rokovnik je idealna stvar za vas. Čak i ako ste već probali koristiti rokovnik te je završilo neuspješno, molimo vas, nastavite čitati. Sad ćemo vam pokazati da ste ga samo koristili na pogrešan način, ili u pogrešno vrijeme.

Izdvojeni članak
faks student učenje

Vrijeme je za povratak na faks: Studenti nam otkrili kako balansiraju sve obaveze tijekom godine

Zapisivanje obaveza

Sada, bez šale – koliko puta vam se dogodilo da ste imali neku obavezu, ali ste doslovno zaboravili na to? Gotovo pa je sigurno da vam se to dogodilo, ako ne do kraja, barem u procesu planiranja dana. Nekada su u pitanju neke manje stvari, a nekada ozbiljni zadatci koje ne biste smjeli zaboravljati.

Nije problem u vašem lošem pamćenju, već u tome što smo na dnevnoj razini bombardirani s toliko informacija da je zaista teško pratiti tko vam nosi glavu, a kamoli što sve morate napraviti. I zato je dobro imati rokovnik u kojem možete pratiti što još morate napraviti i kada. Možete to i uz pomoć nekih aplikacija, ali na papiru je sve nekako preglednije. A i ne treba vam dodatan razlog za buljenje u mobitel.

Bolje upravljanje vremenom

Već smo spomenuli vrijeme, ali vjerojatno vam nije jasno koliko će vam rokovnik pomoći u tome da bolje upravljate svojim vremenom. Jednostavno, čak i da ne organizirate život u minutu, velike su šanse da ćete bolje moći procijeniti koliko toga možete obaviti u jednom danu. Dok samo razmišljate o tome, lako se prevariti i misliti da možda ipak možete stići sve.

Naravno, pomaže i u tome da se bolje pridržavate rasporeda. Ako si zapišete nekakav okviran raspored, moguće je da ćete ga se pridržavati. Ako samo idete kroz dan bez ikakvog plana i programa, kako možete uopće očekivati da će se on tu nekako pojaviti? Bolje upravljanje vremenom vodi i do više slobodnog vremena, što znači više odmora i bolja kvaliteta života.

Predobar osjećaj

Postoji li išta bolje od toga da na kraju dana, nakon što ste obavili apsolutno sve što ste trebali, to napokon i vidite? Crno na bijelo, sve je lijepo i jasno. Prekrižene obaveze i mirna savjest, jer sve je na svom mjestu. Nećemo ni spominjati to da rokovnici mogu biti zaista vrlo lijepi i ugodni za oko.

Bilo da vam je san biti poslovan/na muškarac/žena ili ne, dobro je ponekad se tako osjećati. Pogotovo kada ste student ili školarac i zapravo ne živite takvim životom, već se samo pravite da je to vaša stvarnost. U svakom slučaju, samo nabavite rokovnik i dovedite si život u red – barem na papiru.

Na početku nove akademske godine želite si dovesti život u red? Nabavite rokovnik!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap