Pretraga

Vrijeme je za organiziranost: Četiri razloga zašto morate nabaviti rokovnik za novu godinu

A- A+

Na početku smo još jedne nove godine, i to one za koju postoji nada da će samo biti barem malo bolja od 2020. godine. I kao i svake godine, kreću razmišljanja o tome što se može napraviti kako bi se bilo boljima, koje odluke donijeti u nadi da će pomoći u što lakšem nošenju sa životom. Predlažemo vam jednu stvar – kupite si rokovnik.

Kelly Sikkema, Unsplash

Živimo u svijetu koji je užurban čak i kad je usporen, kao što je trenutno stanje zbog koronavirusa. Teško je pratiti što se sve događa, a uvijek se nešto događa. Dnevno vjerojatno imate toliko obaveza da ih barem tri zaboravite napraviti, a čak i ako ih se sjetite, upitno je hoćete li uspjeti sve napraviti.

Rokovnici (ili planeri) su zato super stvari – oni daju novu dimenziju organiziranosti i planiranja koja će vam sasvim sigurno olakšati dnevno ispunjavanje obaveza, ali i na neke dulje staze. Realno, postoji li bolje vrijeme od kupovine planera nego na početku godine? Riječ je naravno o odluci koju možete donijeti bilo kad, ali sad je idealno vrijeme.

Postoji zaista puno benefita kod korištenja rokovnika, a koje je teško prepoznati dok ih jednom ne počnete koristiti. Možda si tu i tamo napravite neku ‘to-do listu’ u bilješkama na mobitelu pa to smatrate sličnim, no korištenje planera je dosta praktičnije – kako točno, donosimo u nastavku teksta!

Zapisivanje obaveza

Koliko god vi bili dobri i spretni u planiranju dana, male su šanse da ćete uspjeti ostvariti sve što ste si zacrtali ako si to ne zapišete. Mogu tu pomoći i razne aplikacije na mobitelu, no ništa nije usporedivo sa zapisivanjem na papir. Jednom kad stavite stvari crno na bijelo, postaje vam automatski teže zanemariti taj plan.

Također, kada si zapišete obaveze na jedno mjesto – sasvim sigurno ćete vidjeti je li vam nešto previše ili ne. Ako vidite da imate 87 stvari koje morate napraviti u petak, onda ćete možda ipak preskočiti tu večer druženje s ekipom ili dodati si još jednu obavezu.

Izdvojeni članak

Tajna uspješnih ljudi: Kako se organizirati?

Zadovoljstvo križanja

Super stvar s ‘to-do listama’ jest ta što pružaju osjećaj završenosti. Kao što na mobitelu možete staviti kvačicu pokraj obavljenog zadatka, tako možete i u rokovniku prekrižiti ono što je gotovo (ili opet staviti kvačicu, zvjezdicu, srce, ma što god poželite).

I osim što možete prekrižiti stvari, imate jasan pregled toga koje stvari niste napravili, odnosno koje obaveze prenosite dalje u sljedeći dan (ili tjedan). Naravno, nema boljeg osjećaja nego kada uspijete riješiti sve što ste trebali, pa onda mirne duše sve iskrižate i sljedeći dan uživate u ‘praznini’ i ‘dosadi’.

Organiziranost

Dok većina kalendara i bilješki ima samo mogućnost zapisivanja obaveza po danima, većina planera i rokovnika dolazi s nekoliko različitih sekcija, pa tako možete voditi računa o svim obavezama, na svakoj razini.

Primjera radi – manje dnevne obaveze si zapisujete za svaki dan obavezno, ali paralelno vodite tjedni ‘dnevnik’ u kojem pazite na zadatke koje morate obaviti nekad kroz tjedan. Na mjesečnom planu pak vidite one ‘ozbiljne’ obaveze koje znate tjednima unaprijed, kao što bi na primjer bili kolokviji, seminari, ispiti…

Sve na jednom mjestu

I dok će proces privikavanja na zapisivanje svake obaveze možda na prvu biti naporan, jednom kad se naučite na to da sve imate na jednom mjestu – bit će nemoguće zamisliti život bez planera. Odjednom vam sve postaje puno preglednije i jasnije.

Možda je dobro pitanje zašto koristiti planer, kad postoji toliko aplikacija s istom namjenom? Odgovor je jednostavan: planer uvijek možete imati sa sobom, a i puno je slobodniji zato što se ne morate pridržavati granica koje su postavljene u aplikaciji. Također, u ovo vrijeme online života, dobro dođe sve što ne uključuje ekrane!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap