Pretraga

Najpopularnije tinejdžerske serije od devedesetih do danas

A- A+

Serije tinejdžerske tematike s prvim ljubavima, školskim problemima, svađa s roditeljima, razvrgnutim prijateljstvima te porocima osobito su popularne od početka devedesetih odnosno legendarnog Beverly Hillsa. Na velikoj američkoj televizijskoj mreži Foxu, su 1991. godine odlučili ljetno vrijeme kada se uglavnom emitiraju reprize pustiti novu sezonu ovog popularnog tinejdžerskog serijala te je tako učinili poznatom u cijelom svijetu. Nakon toga će se svakih nekoliko godina snimati slične televizijske serije, koje će imati sitne novitete, ali uglavnom istu tematiku.

Bez obzira kakav imate ukus za televizijske odnosno filmske sadržaje, vjerojatno ste gledali barem neku seriju, tinejdžerske tematike. Prve ljubavi, svađe s roditeljima, kiksevi u školi, stvari su kroz koje svatko ponekad prolazi, pa je onda zanimljivo pogledati kako se drugi suočavaju s tim situacijama, makar bile nestvarne. Prva megapopularna serija s ovom tematikom bila je Beverly Hills, koja se počinje prikazivati 1990. godine. Bez obzira na uspješnost angažmana koje su glavni glumci iz Beverlya ostvarili poslije, zauvijek im je ostala najupečatljivija upravo uloga u ovoj seriji.

Izdvojeni članak

Romantične pjesme koje zapravo govore o silovanju

Beverly Hills, 90210

Serijal se snimao deset godina od 1990. do 2000., a planetarnu popularnost je dosegla 1991. godine kada je u vrijeme ljetne programske stanke, televizijska mreža FOX odlučila prikazati specijalnu ljetnu sezonu. U seriji se radi o blizancima Brandonu (Jasonu Prestleyu) i Brendi (Shannen Doherty) koji se s roditeljima sele iz Minneapolisa u Minnesoti na Beverly Hills u Los Angelesu, gdje doživljavaju kulturni šok, ali se postupno prilagođavaju. Osim tipičnih tinejdžerskih tema, serija obrađuje i neke društvene probleme poput antisemitizma, rasizma, ovisnosti o alkoholu i drogama, pravima istospolnih parova i sličnoga. Brenda i Brandon, kao i nekoliko ostalih glavnih glumaca postaju teen idoli ranih devedesetih.

U 1992. godini na istoj mreži Foxu počinje se prikazivati još jedna mladalačka serija Melrose Place, koja će se doživjeti sedam sezona. No ova serija unatoč također velikoj popularnosti osobito u SAD-u nije ponovila uspjeh Beverly Hillsa.

Dawson’s Creek

Dawson’s Creek se počinje prikazivati u siječnju 1998. godine, a snimljeno je šest sezona. U glavnoj ulozi je četvero prijatelja koji pomažu jedni drugima u svladavanju adolescencije i događaja kojima je ovo razdoblje odrastanja popraćeno. U prve četiri sezone junaci su u srednjoj školi, dok su posljednje dvije na fakultetu. Scene iz studentskih dana snimane su na uglednim američkim sveučilištima Duke, Durham i North Carolina. Glavni junaci James Van der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams te Joshua Jackson postali su također idoli mladih diljem svijeta, pa su tako i u Hrvatskoj magazini za mlade pratili svaki korak ovih glumaca. Dawsons Creek je prikazivan na pet kontinenata.

Izdvojeni članak

Teen Dox: Najbolji tinejdžerski dokumentarci

Pleme

Ova serija se počela prikazivati 1999. godine, a snimana je pet sezona. Nešto je tematikom neobičnija, pa je tako radnja smještena u blisku budućnost, gdje su svi umrli od smrtonosnog virusa, a samo su djeca preživjela te su prepuštena na brigu sama sebi. Neobičnost je i u tome što je serija snimana na Novom Zelandu. Serija je imala nešto više glavnih glumaca, a redatelj ju je predvidio za uzrast od 10 do 19 godina, iako je stekla popularnost među svim uzrastima. Kao suvremenik Dawson’s Creeka, imala je sličan tretman među hrvatskim medijima i publici, ali i u 40 drugih zemalja koji su je prikazivale. Iako je nakon pete sezone postojala ideja daljnjeg nastavka snimanja, nije se nikada ostvarila.

Izdvojeni članak

Najpoželjniji teen pjevači na Twitteru

One Tree Hill

Ova serija se počinje emitirati 2003. godine, a snimljeno je devet sezona. Upravo deveta koja se još nije prikazala na hrvatskim televizijama bit će i posljednja. poput Dawson’s Creeka serija se odvija u izmišljenom gradiću u Sjevernoj Karolini. Prve četiri sezone prate glavne aktere u njihovom srednjoškolskom obrazovanju i slobodnom vremenu, a zatim redatelj u petoj odlučuje preskočiti razdoblje od četiri godine te pratiti živote naslovnih glumaca nakon fakulteta.

Priča prati dva bratića Lucasa Scotta (Chad Michael Murraya) i Nathana Scotta (Jamesa Laffertya) te njihove ljubavne romance, košarkašku karijeru u srednjoškolskom timu te obračune s uvijek prisutnim neprijateljima. Mnoštvo je ženskih likova u seriji, koji također igraju važne uloge. Nakon sedme sezone Murray i jedna od partnerica u seriji Hilarie Burton (Payton) napuštaju seriju.

The O. C.

Suvremenica One Tree Hilla, počela se prikazivati 2003., također dosegla veliku popularnost kod nas. Serije su čak i prikazivane dugo vremena jedna za drugom na HTV-u. Radnja se odvija na obali Kalifornije, s tipičnim tinejdžerskim temama. Snimljene su četiri sezone, a osim standardno velikog broja ljubavnih afera unutar serije, glavni akteri su imali međusobne ljubavne odnose izvan seta. Prva sezona je jako dobro ocjenjena i od strane kritike, što uglavnom nije slučaj za serije ovakvog tipa.

Izdvojeni članak

Tetovaže iz tinejdžerskih dana većinom završe na popravku

Tračerica

Ova serija još uvijek se prikazuje na malim ekranima, a nakon šest sezona prestala se snimati. Radi se o životu dobrostojećih tinejdžera i mladih poslovnih ljudi na Manhattanu. Snimljena je prema istoimenim knjigama autorice Cecily von Ziegesar. Lik tračerice se nikako ne vidi u seriji nego se samo čuje njen glas kroz naraciju. Osim stalnih ljubavnih previranja, u seriji je i prikazano hladnokrvno bezdušje visoke klase s Manhattana, kao i njihovo stalno nadmetanje za društveni i ekonomski položaj.