Pretraga

Najveće online prijetnje u 2013.

A- A+

U današnje vrijeme broj hakera se naglo povećao, a njihovi napadi su sve učestaliji i opasniji. Koliko god tehnologija brzo napreduje, tako se i internetski kriminalci usavršavaju. Najpoznatija hakerska skupina Anonymous bi se uskoro mogla raspasti, ali će se zato pojaviti novi haktivisti koji će ‘borbu za više ciljeve’ voditi raznim akcijama. Pogledajte koje se sve sigurnosne prijetnje, prema tvrtki za računalnu sigurnost McAfee, očekuju u 2013. godini kad su u pitanju računala, ali i mobiteli.

Više nije rijedak slučaj da netko postane žrtva hakerskog napada, a kako tehnologija napreduje, tako se i hakeri usavršavaju te sve češće kreću u svoje akcije. Napadi se ponekad očitavaju kao obični virusi, a ponekad ugrožavaju sigurnost cijele zemlje.

Tvrtka za računalnu sigurnost McAfee je napravila pregled prijetnji koje korisnici mogu očekivati u 2013. godini.

Izdvojeni članak

Anonymousi upozoravaju Hrvate


metro-portal.hr

Izdvojeni članak

Haker napravio pokolj u virtualnom svijetu

Mobiteli su također ugroženi

Već sad je uobičajena stvar da otkrijete kako vam je mobilni uređaj zaražen virusima, a razvoj NFC tehnologije i sličnih tehnologija za mobilno praćenje, samo će olakšati posao hakerima. McAfee upozorava na pojavu infekcije uređaja virusima preko ‘slučajnih susreta’. Drugim riječima, dovoljno je da se dva uređaja dotaknu te da se na pametne telefone prebace inficirane aplikacije.

Zahtjevi za otkupninu

U svijetu je poznato nekoliko slučajeva kad su ljudi došli pred svoje računalo te shvatili kako je zaključano, a jedini način da opet bude u funkciji bio je plaćanje otkupnine. Hakeri su zarazili uređaj trojancima ili iskoristili sigurnosn propust u sustavu pa su na taj način blokirali pristup podacima, a korisnicima se pojavljivala obavijest sadržaja ‘plati za prstup’. Uskoro bi se ista stvar mogla dogoditi i s uređajima koji koriste Android.

Nove platforme nisu imune

Iako je lakše provaliti u sustav starim platformama, ni novije poput Window 8 nisu imune. Hakerima to postaje izazov i sigurno neće odustati dok ne nađu način na koji će virusima ugroziti korisnike novih platformi.

Napadi na svjetskoj razini

U ovoj godini bi se mogli dogoditi češći napadi na svjetskoj razini, a najpoznatiji takav slučaj je Stuxnet. To je virus koji su SAD napravile kako bi zarazile računalni sustav Irana, a samim tim napravile štetu sebi i drugim zemljama. Napadi koje predviđa tvrtka McAfee mogli bi biti više usmjereni na uništavanje infrastrukture, nego na financijsku dobit, a sve zbog nekog višeg cilja.

Raspad Anonymousa te novi haktivisti

Anonymousi bi se uskoro mogli raspasti, jer su sve učestaliji sukobi i razilaženja među ‘borcima za više ciljeve’. No na njihovo bi mjesto trebale doći nove grupe haktivista, točnije hakerskih aktivista, koji bi svoje akcije mogli usmjeriti prema vojnim, političkim i vjerskim ciljevima.