Pretraga

Napokon smo dočekali i treću sezonu, a i najveći cliffhanger ikada: Sex Education ponovno oduševila

A- A+

Netflix je već godinama jedno od najboljih mjesta za pronaći novu seriju koju bingewatchati. Ne samo zato što su izmislili idealan format za tu aktivnost (desetak epizoda po sezoni), već zato što je svaka serija odlična, koliko god glupasto djelovala na prvu. I jedan od njih je naravno i Sex Education.

sex education

Screenshot: YouTube

Iako na Netflixu možete pronaći mali milijun filmova i serija koje nisu njihovi originalni sadržaji, Netflix se zapravo proslavio upravo zbog njihovih stvari. Sve je nekako započelo kada su počeli sa snimanjem serije 13 Reasons Why, i od tada samo nastavljaju nizati uspjehe. Nedavno smo tako gledali nove epizode La Case de Papel, a uskoro dolazi i dugo očekivana treća sezona serije You.

Ovih dana se ipak, već tjednima, serija Sex Education ne miče s liste najgledanijih stvari, uvijek je u top 10 u Hrvatskoj. Čak i sada, dok pišem ovaj članak, nalazi se na drugom mjestu – i sumnjam da će nekad skoro pasti puno niže. Zato što je stvarno odlična. Iako je u pitanju teen serija, zapravo ju možemo gledati i mi nešto stariji.

Ako kojim slučajem niste pogledali prve dvije sezone, sada je idealno vrijeme za to bingewatchati i onda nakon kraja treće sezone se pitati što raditi sa životom dok ne dođu nove epizode. Ne brinite, sigurno dolaze zato što je najavljena četvrta sezona – što je odlično, jer je ova sezona zaista završila nekako nedorečeno, ali na najbolji mogući način.

Ukratko, slijedi puno spoilera, pa ako volite da sve budu iznenađenja kada gledate nešto, možda bi bilo dobro da preskočite daljnje čitanje. U suprotnom, samo nastavite dalje, slijedi ‘hot gossip’. Serija se bavi generacijom pogubljenih tinejdžera koji pokušavaju shvatiti kako njihova tijela funkcioniraju, ali i kako se snalazi u raznim odnosima – romantičnim i prijateljskim.

Glumci odradili dobar posao

U prve dvije sezone smo se zaljubili u Otisa i Maeve, a ozbiljno su nam k srcu prirasli i Jean, Adam, Eric, Aimee i svi ostali likovi. Zapravo, jedina osoba koja nam se nije sviđala je bio Isaac, a ove sezone nam se čak i on smilio. I kad se nađete u situaciji da apsolutno sa svakim likom možete suosjećati na nekoj razini, znate da je u pitanju nešto dobro.

Svakako ne smijemo zanemariti to da su u pitanju odlični glumci koji su uspjeli oživjeti likove, ali bitno je naglasiti i koliko su dobro napisani likovi. Velika većina serija se nakon druge sezone počinje gubiti u izmišljanju razno raznih scenarija samo kako bi nastavili sa snimanjem, ali ova sezona je bila pun pogodak – svaka priča je imala smisla.

Izdvojeni članak
netflix otvoren na laptopu

Kako ne voljeti Netflix: 10 najboljih originalnih serija koje obožavamo

Team Ruby!

Ne samo da je imala smisla, već smo uspjeli upoznati likove na jednoj novoj razini. Čak je i Ruby, djevojka s kojom bi se rijetko tko uspio povezati, postala jedan od likova bez kojih više ne možemo zamisliti ovu seriju. Ona i Adam su sasvim sigurno imali najjači ‘character development’ u ovoj sezoni, i to takav da ne preostaje drugo nego skinuti kapu scenaristima.

Kada uspijete transformirati takve likove (sjetimo ih se iz prve sezone) u one za koje navijate, onda je zaista u pitanju veliki uspjeh. Znate koliko je velika promjena, kada je došlo do prave borbe između toga jesu li bolji par Otis i Maeve ili Otis i Ruby – i da vam budem skroz iskrena, ni sama nisam sigurna tko mi je draži.

Uz tu priču, koja je definitivno bila u centru pozornosti sezone, bilo je jako zanimljivo promatrati što se događa u Moordale školi. Baš kao i u prve dvije sezone, naši likovi su apsolutno izgubljeni i bore se s raznim problemima, od kojih je velik broj povezan s odnosima i seksualnošću. I ovdje dolazi u priču apstinencija, kao savršeno rješenje za sve probleme.

Isplati se pogledati

Naravno, ta priča ne uspijeva i nakon samo sedam epizoda, situacija eskalira. Iako je na filmu (na seriji?) sve prenaglašeno, nije teško za zamisliti da bi se upravo takva situacija mogla dogoditi i u stvarnosti. Doduše, možda je nama ipak malo teže za zamisliti da se takve stvari zaista događaju negdje, ne samo u izmišljenim scenarijima. Koliko god naše školstvo bilo u problemima, još uvijek se na satovima biologije ne pokazuju videi poroda, u nadi da će djevojke odustati od seksa. Ili barem ne još…

U svakom slučaju, seriju se isplati pogledati. I ne, ne razvlače ju unedogled – posljednja epizoda je završila tako da nam jednostavno TREBAJU odgovori. Ponajprije, tko je otac Otisove polusestre?!

* Komentar je stav autora.