Pretraga

Naš adventski kalendar: Napravili smo popis filmova i crtića za svaki dan do Božića

A- A+

Svi ljubitelji Božića i božićnih blagdana složili bi se s jednom činjenicom, a to je da – božićna atmosfera jednostavno traje prekratko. Zbog toga neki su okitili svoje drvce već 1. studenog, a neki ga neće raskititi sve do proljeća. Upravo za takve osobe napravili smo jedan adventski kalendar u kojemu smo za svaki dan od početka adventa, koji počinje 3. prosinca, pa do samog Božića sastavili popis božićnih filmova za svaki dan. Nadamo se da će vam ovaj popis pomoći da uđete u božićni duh što prije i da isti traje što dulje.

gledanje božićnih filmova

Foto: Canva

Ako ste vi jedan od onih Božićnih fanatika koji su još u studenome (ili čak listopadu) okitili svoj dom lampicama i postavili božićno drvce, ili ako vam je božićna playlista svira od 0 do 24 na repeat, onda je ovaj tekst savršen za vas. Kako postoji čokoladni adventski kalendar koji odbrojava dane do Božića, tako smo i mi napravili filmski adventski kalendar. Tako ćete na ovom popisu pronaći po jedan božićni film za svaki dan od početka adventa, koji počinje ove nedjelje 3. prosinca, pa do Božića, što je sveukupno 22 filma koja će vas uvesti u božićnu atmosferu sve do 25. prosinca.

3. prosinca – Pet legendi

Za početak krećemo s animiranim filmom, posebice zato jer je nedjelja i važno je opustiti mozak prije početka radnog, odnosno školskog tjedna. Ovaj crtić ima ‘najjačeg’ Djeda Božićnjaka koji nije prikazan kao onaj klasični djedica kakvog znamo danas u crveno bijelom odijelu, već ima tetovaže. Oslovljavaju ga s imenom ‘Sjever’ jer je u početku Djed Mraz bio dio ruske legende, što je i prikazano u filmu. Radnja se fokusira na Čuvare djece, one koji čuvaju njihovu maštu, snove i nade od stvarnog svijeta. Uz Djeda Božićnjaka su i Zubić vila, Uskršnji zec, Snovonoša, Jack Frost te tzv. ‘babaroga’ koja im izaziva probleme uoči Uskrsa. Priča koja svakako spada u božićno razdoblje jer šalje poruku da nikada ne treba prestati vjerovati.

4. prosinca – Tulum prije Božića

Na kraju radnog ponedjeljka potrebna je jedna dobra komedija. Film Tulum prije Božića neće prema niti jednoj religiji ostati ravnodušan. Radnja se vrti oko trojice prijatelja koji su u godinama kada bi se trebali uozbiljiti pa tako njihova tradicija okupljanja i ludovanja na Badnjak otpada iz tog plana. No, za posljednju ludu Badnju noć oni su odlučili pronaći najbolju zabavu u gradu, ali na tom putu im se dogode razne dogodovštine koje će vam natjerati suze na oči – od smijeha.

5. prosinca – Čovjek koji je izmislio Božić

Film Čovjek koji je izmislio Božić temelji se na istoimenoj knjizi Lesa Standiforda. Glavni lik je spisatelj Charles Dickens koji je imao loše romane i našao se u financijskoj neprilici te je očajnički pokušavao smisliti nešto što će se prodavati i čitati. Tako je osmislio Ebenezera Scroogea, čovjeka koji je mrzio Božić, ali i ostale poznate likove iz Božićnih priča koje danas znamo. Zahvaljujući njegovim pričama danas gledamo i filmove koji se temelje ne njegovom radu, a zašto onda ne bi, prije nego se upustimo u pravu božićnu čaroliju, pogledali film o njemu i otkrili kako je zapravo nastalo ono zbog čega i volimo Božić.

6. prosinca – Dječak zvan Božić

Nakon što smo otkrili kako su nastale božićne priče koje svi volimo, vrijeme je da saznamo kako je nastao sam Božić. To će saznati i jedan običan mladić po imenu Nikolas koji je upao u nesvakidašnju avanturu na sjeveru u potrazi za svojim ocem koji je otišao pronaći selo vilenjaka, Elfhelm. Vodeći sa sobom svojeglavog soba Blitzena i odanog kućnog ljubimca miša, Nikolas uskoro susreće svoju sudbinu u ovoj priči koja dokazuje da ništa nije nemoguće.

7. prosinca – The Nightmare Before Christmas

U četvrtak, koji je zapravo ‘mali petak’ prije vikenda, potrebno je ponovno se opustiti uz animirani film. Ovaj put predlažemo The Nightmare Before Christmas Tima Burtona iz 1993. godine. Film govori o stanovnicima Grada noći vještica, na čelu s Jackom Skellingtonom, koji pokušavaju prekinuti monotoniju slavljenja Noći vještica novim praznikom, Božićem.

8. prosinca – Divan život

Na kraju radnog tjedna treba se podsjetiti kako je život zapravo lijep i to uz film Divan život. Ovo je jedan od najemitiranijih filmova na svijetu, a vrlo često se gleda upravo za Božić. Glavni junak filma, George Bailey poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisli brojni problemi, a još je uz to izgubio veliku svotu novaca koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar koji ga želi odgovoriti od tog čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelj i poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Pokazao mu je, da je njegov život dragocjen i mnogo dobrih stvari se ne bi dogodile, da se nije rodio.

9. prosinca – Violent Night

Nakon šest lijepih i smiješnih božićnih filmova, vrijeme je da u miks ubacimo malo akcije. Iako nije najbolji akcijski film koji ćete ikada pogledati, gledati Djeda Božićnjaka kako razbija zločince koji žele nauditi djeci i njihovim roditeljima je dovoljno dobro i, najbitnije od svega, dovoljno božićno. Uz to, u filmu Djed Božićnjak nema vjere u sebe te ju pokušava vratiti, a je li uspio ili ne neizvjesno je do samog kraja.

Za popis filmova u drugom tjednu kliknite na ikonu ‘nastavak teksta’.