Pretraga

Netflix dijelite s prijateljima pa plaćate nešto sitno? To se uskoro ukida, evo što trebate znati

A- A+

Što ste gledali, gledali ste. Ako ste se s prijateljima priključili na Netflix obiteljski paket da bi plaćali nešto sitno, ove vijesti vam se neće svidjeti. Streaming servis je objavio da toj praksi konačno staje na kraj, a osobe koje nisu u istom kućanstvu neće moći više dijeliti isti korisnički račun.

netflix

Netflix uskoro uvodi reklame, kod nas bi mogle stići već početkom iduće godine
Foto: Unsplash

Netflix danas gleda preko 230 milijuna korisnika diljem svijeta, a svaki od njih, po svojim mogućnostima, plaća jedan od paketa pretplate. Svi, pak, znamo da dobar dio korisnika odabire obiteljski paket. Iako je on predviđen, kako mu i naziv kaže, za obitelj – dakle, ljude koji žive na istoj adresi u istom kućanstvu – već godinama korisnici ‘varaju’ sustav. Tomu uskoro dolazi kraj.

Ukida se dijeljenje

Kako javlja Mashable, Netflix se konačno odlučio pozabaviti korisnicima koji dijele korisnički račun iako ne žive u istom kućanstvu. Obiteljski su paketi, napomenimo, u tom slučaju dosta isplativi jer ga može dijeliti do pet različitih profila, a istovremeno gledati i na četiri različita uređaja.

Više od 100 milijuna kućanstava sudjeluje u ovakvom obliku korištenja njihove usluge, kaže Netflix, i činjenica da im se adekvatno ne naplaćuje onemogućuju toj tvrtki da nastavi ulagati u svoj razvoj i poboljšanja.

Netflixu, ali i drugim pretplatnim servisima za glazbu, ovakvo je ponašanje korisnika smetalo i ranijih godina, no nisu se ozbiljno hvatali u koštac s njime. Sada, kada je konkurencija velika, počinju se razmatrati načini kako pojačati zaradu.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Poznati pisac lektira lik je u novom hitu Netflixa: Znate li ovaj podatak o filmu?

I što sad?

Prijatelji više neće moći uzeti zajednički paket? Moći će, ali to neće biti obiteljski paket, nego dijeljeni. Koštat će nešto više i Netflix će si tako osigurati nešto veću zaradu od značajnog dijela svojih korisnika, a pritom ih, vrlo vjerojatno, neće otjerati.

Podsjetimo, ovo dolazi u vrijeme kada Netflix planira, početkom ove godine, uvesti i reklame. Postojat će poseban, najjeftiniji paket pretplate na Netflix. Korisnici koji ga odaberu unutar će svog omiljenog sadržaja – serija i filmova – morati pogledati i koju reklamu.