Pretraga

Nova aplikacija: Ako znate riješiti jezičnu dilemu iz Hrvatskog možete dobiti besplatne megabajte

A- A+

Pišemo li ‘uspjeh’ ili ‘uspijeh’, ‘cjenik’ ili ‘cijenik’? Takve jezične dileme nisu rijetkost, ali oni koji ih rješavaju kao od šale mogu itekako profitirati. Naime, stigla je aplikacija kroz koju uz pomoć dobrog poznavanja gramatike možete doći do dodatnog internet prometa na mobitelu.

foto: pixabay

Statistika kaže da vlasnici mobitela pogledaju zaslon svog telefona u prosjeku i do 150 puta dnevno. Istovremeno, stalni je izazov kako u svakodnevnom životu svesti pravopisne i gramatičke pogreške na minimum. Dobra vijest je da postoji aplikacija koja će vam u tome pomoći.

Odgovaranjem na pitanja moguće je doći do jedan gigabajt besplatnog prometa

Izdvojeni članak

Za sve koji strepe od mature iz Hrvatskog: Postoji igrica koja vas uči razlikovati č/ć i ije/je

Aplikacija A1 Lappsus naviku čestog provjeravanja zaslona mobilnog uređaja pretvara u priliku za ispravnu primjenu hrvatskog jezika. Nakon što ju preuzmete u Trgovini Google Play te ju instalirate, prilikom svakog trećeg otključavanja zaslona, aplikacija postavlja pravopisno pitanje s dva moguća odgovora. Pritom svaki točan odgovor korisniku A1 mreže daruje podatkovni promet.

Drugim riječima, korisnici istovremeno uče kako izbjeći pogreške u pisanju hrvatskih riječi, a njihovo se znanje nagrađuje i besplatnim megabajtima. Najviše se na ovaj način može osvojiti do jedan gigabajt prometa mjesečno.

Na aplikaciji radili stručnjaci

Aplikacija je nastala u suradnji s Markom Alerićem, izvanrednim profesorom s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Je li ispravno Belgijac ili Belgijanac, Korejac ili Koreanac? Rješavamo najčešće dileme oko etnonima

– Pravopis i gramatika najbolje se uče trajnim vježbanjem, a mobilni telefon uvijek imamo uza sebe i često ga upotrebljavamo, pa zašto to ne iskoristiti. U aplikaciju smo zato stavili najčešće pravopisne i gramatičke greške na kojima korisnici svakodnevno mogu vježbati, ističe profesor Alerić.

Baza sadržava 500 gramatičkih i pravopisnih pitanja, a neprestano se nadopunjava i osvježava. Iako je namijenjena mlađoj populaciji, može biti korisna svima, a trenutno je dostupna za sve korisnike Android sustava.

Moglo bi vam biti pomalo zamorno usred noći, kada se probudite i samo brzinski želite provjeriti jeste li prespavali alarm, odgovarati na gramatička pitanja. No, ne brinite jer pitanje možete i preskočiti, točnije otključavanje zaslona vašeg uređaja nije uvjetovano odgovaranjem na pitanje.