Pretraga

Nova supkultura koja je postala viralan hit na društvenim mrežama – Što je ‘dark academia’?

A- A+

U svijetu Instagrama, Snapchata i TikTok-a, teško je za zamisliti da postoji bilo što van onoga što je mainstream. No, što je mainstream jači i utvrđeniji, to supkulture imaju bolje prilike za razvijanje. Upravo zato danas postoji toliko različitih supkultura, a između ostalog i ‘dark academia’.

foto: Pexels; Gary Barnes

Teško je opisati današnji mainstream, no možemo reći da su oni koji ga kroje influenceri. Oni biraju što će nositi, što će raditi i kako će govoriti, a tako postavljaju nove trendove. U posljednje vrijeme zato vidimo veliki povratak devedesetim godinama prošlog stoljeća, okretanje YouTube-u i početke novog trenda ‘body positivityja’.

Baš zahvaljujući društvenim mrežama, na kojima svatko može napraviti vlastiti profil i izgraditi zajednicu, postoji mali milijun različitih interpretacija mainstream kulture. Svatko može dodati nešto svoje i izgraditi vlastiti stil odijevanja, objava, ili čega god već pomislite. I upravo zato, postoji mali milijun snažnih supkultura.

Supkulture su oduvijek postojale, no dolaskom društvenih mreža, sasvim sigurno je puno lakše osjetiti se dijelom zajednice, ali i tražiti inspiraciju. I dok su nekada davno bila ‘zabranjena’ među-ekipna druženja, danas to nije slučaj. Ljudi se miješaju i više nema potrebe za ostajanjem u nekakvim granicama, upravo zato što postoji toliko supkultura.

Između ostaloga, postoji i supkultura imena ‘dark academia’, na koju ste vjerojatno naišli skrolajući po društvenim mrežama, no niste bili sigurni o čemu je točno riječ. Da ne duljimo previše, riječ je o supkulturi koja, sasvim prirodno, idem protiv svega što mainstream donosi.

Prije svega, naglasak je na klasičnoj književnosti, umjetnosti i arhitekturi, a postoji i određena ljubav prema antičkoj kulturi. Između ostalog, smatra se da je do bujanja ove supkulture došlo upravo zbog pandemije i zatvaranja škola – ovdje se upravo to više obrazovanje slavi, odnosno visoka kultura.

Možda može zvučati kao da je riječ o elitističkoj kulturi, to zaista nije slučaj. Bilo tko, tko uživa u navedenim stvarima već je dio ‘dark academia’ supkulture, a ako mislite da je to baš za vas – donosimo nekoliko bitnih stvari koje će vam pomoći da se u potpunosti uklopite

Zemljani tonovi

Bitna stvar kod ove supkulture jest njezin ‘aesthetic’, odnosno kako to sve skupa izgleda. I ono što je glavno jest to da je sve u zemljanim tonovima. Znači bilo koja smeđa, tamno zelena, bež, tamno crvena… Sve su to boje koje u potpunosti pristaju uz ovu supkulturu. Riječ je o prirodnim bojama koje su daleko od svega umjetnoga što je danas aktualno u mainstreamu.

Osim toga, na što vas podsjećaju te boje? Da nije možda na stare knjige, odlaske u antikvarijat, posjet muzejima ili boravak u knjižnici? A upravo je to ono što ova supkultura idealizira… I da, ove boje su zastupljene svugdje, a pogotovo pri uređivanju ambijenta u kojem se nalazite, odjeći koju nosite ili slikama koje objavljujete.

Odjeća

Iako se to vrlo često podcjenjuje, odjeća je vrlo bitna. Upravo kroz nju najlakše izražavamo svoje osjećaje i razmišljanja, kroz jednostavno biranje toga što ćemo obući. Stoga, ako se želite uklopiti u ovaj ‘aesthetic’, trebat će vam prije svega zemljani tonovi (već objašnjeno) i pomalo ‘zastarjela’ odjeća.

Teško je objasniti što sve točno spada u ovaj aesthetic, no sasvim sigurno su to mekani i udobni odjevni predmeti, toplih boja. Na videu možete pogledati kako to točno izgleda, a pretražujući hashtag ćete sasvim sigurno shvatiti duh, no možda je to najbolje objasniti ovako jednostavno – oblačite se kao stereotip knjižničarke.

Interesi

Očito je da je ono oko čega se ova supkultura vrti upravo ono što radite u slobodno vrijeme, a to bi ovdje značilo puno posvećivanja visokoj kulturi. Trenutno smo bombardirani sa svih strana s pop kulturom, pa ćete se možda morati malo više potruditi da dođete do ovoga, no nije strašno. Zahvaljujući Internetu, zaista možete doći do svega u samo nekoliko klikova.

Glazba koja se sluša jest pretežito klasična, mada biste se mogli izvući i s ponekom laganom indie rock pjesmom. Čitaju se ozbiljni i teški romani, a preporučuje se i da bacite oko na neku poeziju, onako usput. Umjesto gledanja filmova i serija na Netflixu možete otići na virtualan posjet nekoj galeriji, a jasno vam je i da ćete dane provoditi uz šalicu čaja ili kave, sklupčani pod dekicom.