Pretraga

Novi trend zavladao internetom: Znate li što je to Twee estetika?

A- A+

Zahvaljujući internetu i ostalim čudima moderne tehnologije, danas je lakše nego ikad pokrenuti novi trend, ili se jednostavno pronaći u nečemu novome. Nekada davno je postojao mainstream, no danas gotovo da je mainstream, ne biti dio mainstreama. Pa tako postoji i Twee aesthetic.

Ilustracija, foto: screenshot YouTube

Danas je lakše nego ikada biti svoj – postoji toliko različitih izvora, situacija i svega što poželite, da zaista vam nitko ne brani da se u potpunosti izrazite onako kako baš to vi želite. S druge strane, isto tako baš zbog puno opcija, moguće je da će vam biti teško shvatiti u čemu se vi zapravo vidite. Ali, nije nam cilj s ovim tekstom pobuditi kod vas krizu identiteta, pa nećemo nastaviti s ovim razmišljanjem.

Nastavit ćemo doduše s nekim lakšim temama, a to je konkretno Twee aesthetic, odnosno Twee moda. U pitanju je estetika koja je bila na vrhuncu popularnostima sredinom prošlog desetljeća, a sada se zahvaljujući TikToku vraća na velika vrata. Ako vam i dalje nije jasno što je Twee estetika, samo ćemo reći da su pripadnici te subkulture često bili poznati i kao hipsteri. Sad vam je sve jasno?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Frances 🍁 (@francesfancies)

Hipsteri su definitivno bili jedna od jačih subkultura prošlog desetljeća, a vjerujemo da je i vas donekle dotaknula, barem u obliku ogrlica sa sovom ili dioptrijskih naočala, iako nemate dioptriju. Kako piše Aesthetics Wiki, Twee estetika je okarakterizirana prihvaćanjem nesavršenosti, djetinjstva, hirovitosti, neobičnosti i iskrenosti.

Izdvojeni članak

Nova supkultura koja je postala viralan hit na društvenim mrežama – Što je ‘dark academia’?

Dakle, za naslutiti je da se oni kojima se sviđa ova estetika neće pretjerano šminkati niti objavljivati selfije s filterima koji mijenjaju strukturu lica – to bi nekako bilo suprotno cijeloj ideji estetike. Jednostavno, ideja je ta da ste nepovjerljivi prema samom konceptu odraslog života, i onda se naravno i oblačite u tom stilu.

Ako vam i dalje nismo uspjeli dočarati kako bi sve trebalo izgledati, bit će najbolje da vam damo primjere nekoliko filmova u kojima prevladava upravo ta estetika: The Perks of Being A Wallflower, Juno, La La Land i Lady Bird. Za glazbu koja odražava to raspoloženje su najčešće zaslužni glazbenici kao što su Vance Joy, Mumford and Sons, Calvin Johnson, Dodie i Gregory and the Hawk.

No, sa svime time, nismo došli do toga kako se Twee estetika manifestira u 2022. godini, pa ćemo s time i završiti. Kako piše Refinery29, umjesto balerinki nosit će se mokasinke, umjesto mašna beretke i umjesto Petar Pan ovratnika, svugdje ćete moći pronaći maxi ovratnike. Također, umjesto najlonki i tajica kričavih boja, bit će dovoljno da nosite tube socks (nešto poput šarenih dokoljenki).

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Wesleigh (@whatwesleighwore)

Uz te promjene, ostatak estetike ostaje više-manje isti. Romantični i lepršavi krojevi, pastelne i nježne boje te cvjetni uzorci – bez toga je teško zamisliti Twee estetiku. Kao i uvijek, kroz cijelu priču se provlači tema lagano ‘štreber’ looka, pa uvijek to možete uzeti kao glavnu inspiraciju. Ili se jednostavno okrenite prošlosti i proučite stil Taylor Swift ili Zooey Deschanel – ne možete pogriješiti!