Pretraga

Novčane kazne za gramatičke greške? Naš istaknuti jezikoslovac otkrio što misli o tome

A- A+

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Željko Jozić, osvrnuo se na prijedlog donošenja Zakona o hrvatskom jeziku i kaznama koje bi potencijalno snašle one koji ga prekrše. Prema njegovim riječima, to je najapsurdnija stvar koju je čuo u posljednje vrijeme.

@srednja_hr

Još nam samo to fali! 🙄 Cijeli podcast poslušajte na linku u opisu profila! ☝🏻 #srednjahr #hrvatskijezik #hrvatski #kazna #gramatika #fy #fyp #foryou #foryoupage

♬ original sound – srednja_hr – srednja_hr

U 39. epizodi srednja.hr podcasta, gostovao je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Budući da se Mjesec hrvatskog jezika obilježava od 21. veljače do 17. ožujka, s Jozićem smo se dotaknuli raznih tema, od pravopisa, nastave Hrvatskog, pisanja eseja na državnoj maturi, pa čak i prijedloga donošenja Zakona o hrvatskom jeziku.

Naime, na pitanje što misli o donošenju Zakona o hrvatskom jeziku koji bi novčano kažnjavao one koji ga prekrše, Jozić odgovara da je – zgrožen.

Izdvojeni članak
Ispit mature iz Hrvatskog jezika

‘Mlađe generacije ne znaju što je suton, a što hrid, jer slabo čitaju’: Evo kako to promijeniti

– Zgrožen sam. Ne mogu vjerovati da dan danas postoje ljudi koji misle da je to dobro za hrvatski jezik ili za bilo koga, osim eventualno za one koji bi se bavili kažnjavanjem. Ja sam daleko od toga, potpuno na suprotnoj strani, objašnjava Jozić.

Istaknuo je, također, kako je takvo zatvaranje jezika najapsurdnija stvar koju je čuo u posljednje vrijeme, osobito danas kada više nemamo granice prema Europi i kada imamo zajedničku valutu s većim dijelom Europske Unije.

Cijeli podcast s ovim istaknutim jezikoslovcem, pogledajte u nastavku.