Pretraga

Novi elementi i službeno uvršteni u periodni sustav elemenata

A- A+

Iako je posljednji od njih otkriven još 2010., četiri kemijska elementa i službeno su dobila svoja imena, te su uvrštena u periodni sustav elemenata. Elementi Nihonium, Moscovium, Tennessine i Oganesson tako su u potpunosti popunili 7 periodu periodnog sustava.

Izvor: IUPAC

Četiri nova kemijska elementa sintetizirana u razdoblju između 2002. i 2010. i službeno su uvrštena u periodni sustav elemenata. Otkriće elemenata 113, 115, 117 i 118, priznato je od Međunarodne unije za čistu i primijenjenu kemiju (IUPAC) još u prosincu 2015, a u lipnju ove godine znanstvenici koji su ih otkrili dali su svoje prijedloge imena elemenata.

Izdvojeni članak

Periodni sustav obogaćen s četiri nova elementa

Imena Nihonium, Moscovium, Tennessine i Oganesson odobrena su prošlog četvrtka.

Ime Nihonium (Nh) predložili su japanski znanstvenici za element atomskog broja 113, a dolazi od japanske riječi Nihon koja znači Japan. Tim ruskih i američkih znanstvenika elementu 115 nadjenuli su naziv Moscovium (Mc), prema nazivu glavnog grada Rusije, a element 115 Tennessine (Ts) prema gredu Tennesseeju. Element atomskog broja 118 zvat će se Oganesson (Og), prema Yuri Oganessianu, ruskom nuklearnom fizičaru koji je sudjelovao u otkriću elementa.

Dodavanjem ovih elemenata u periodni sustav, sedma perioda popunjena je do kraja.