Pretraga

Kako očuvati ljetni ten: Pet savjeta za što dulji ‘sunkissed’ izgled

A- A+

Ljeto se bliži kraju i rujan kuca na vrata, a samim time i jesen. Ako bude sreće, čeka nas topli deveti mjesec i takozvano ‘bablje ljeto’, no čak i s najljepšim vremenom, vraćaju se obaveze i više neće biti toliko slobodnog vremena za ležanje na plaži i ‘hvatanje boje’.

foto: Unsplash

Malo koja stvar raduje školarce kao prvi dan škole. Voljeli školu ili ne, prvi dan je ipak svečanost koja se ne propušta. To je dan za koji se pripremate tjednima unaprijed, a pogotovo će to biti slučaj ove godine, kada se posljednji put sjedilo u klupama u ožujku.

Izdvojeni članak

Povratak u školu se bliži: Znakovi da je kraj ljeta blizu

Pripreme za prvi dan škole ovise o tome kakav ste tip osobe, pa postoje oni koji se apsolutno ne pripremaju zato što ih zaista nije briga, no većinu ipak je briga i potrudi se barem malo. Možda ne baš većina, ali dobar dio se zaista pojavi u omiljenim komadima nove jesenske garderobe (čak iako je možda pretoplo za to), sa svježim frizurama, u boljoj formi i naravno, neizostavnim dugim i nalakiranim noktima.

Između ostalog, jedna od stvari na koje se pazi tijekom priprema jest i boja. Ljeto nije ljeto ako niste proveli barem dva sata dnevno pržeći se na suncu u nadi da ćete prestati izgledati kao duh, no je li vam to uspjelo? Vjerojatno ne pretjerano.

Ljudi koji ljeti dobiju sasvim novu boju, naravno, se za to vjerojatno ni ne trude. Sunce ih ulovi i dok čekaju tramvaj, dok one koji silno žele dobiti malo boje, sunce ne hvata ni kada mu se direktno otkriju. Naravno, zato su opekline i crvenilo uvijek mogućnost….

U svakom slučaju, nešto boje ste vjerojatno dobili i ne izgledate kao na samom početku ljeta. Do prvog dana škole ipak ima još dana, pa je potrebno nekako tu boju i održati. Donosimo nekoliko savjeta kako održati boju što dulje!

Njega kože

Vrlo često se zanemaruje njega kože. I dok se većina nekako naučila brinuti o koži lica, ostatak tijela je i dalje zanemaren. Ako želite što dulje zadržati boju, onda je bitno da se brinete o svojoj koži.

Prvi korak jest da nabavite nekakvo mlijeko ili ulje za tijelo, te da se redovito mažete s time. Po mogućnosti, nakon svakog tuširanja, a i prije odlaska u krevet. Ako se želite držati jednostavnih i prirodnih opcija, sigurno nećete pogriješiti s kokosovim uljem.

Sunce itekako isušuje kožu pa bi bilo idealno da ste se mazali i prije, tijekom i nakon sunčanja, no još uvijek možete spasiti svoju boju. Bitno je da spriječite kožu od guljenja, zato što u tom slučaju definitivno gubite boju. Nahranite kožu i ona će odmah zablistati!

Hladan tuš

Rijetko koja stvar je u životu toliko ružna kao što je hladan tuš, no ako želite sačuvati ten, morat ćete se žrtvovati. Realno, nitko se neće toliko posvetiti očuvanju boje, no svakako možete izbjeći tuširanje ekstremno vrućom (skoro kipućom) vodom.

Topla voda pridonosi tome da vam koža bude dehidrirana, a dehidrirana koža se počne guliti i sve skupa postane ružno… Za dodatno očuvanje, koristite njegujući i hranjiv gel za tuširanje. Možda mislite da neće pomoći, ali zaista hoće!

Beta-karoten

Hrana bogata beta-karotenom vam neće pomoći da bolje pocrnite, ali bi mogla pomoći u tome da dođete do one savršene brončane boje koju si priželjkujete. Osim toga, pomaže i u borbi protiv starenja kože (nikad nije prerano za početi!).

Beta-karoten se nalazi tako u većini crvenog i narančastog voća, a najviše ćete ga pronaći u batatu, marelicama, mangu i naravno mrkvama, po kojem su i dobili ime. Nemojte pretjerati, ali imajte na umu da biste mogli to ubaciti u svoju prehranu!

Voda

Kao i za sve životne probleme, potrebno je piti vodu kako biste očuvali svoju boju. Možda nećete biti žedni kao usred ljeta, no to ne znači da možete zaboraviti na barem dvije litre dnevno.

Bijela odjeća

Kada ništa drugo ne može upaliti, posegnite za posljednjim trikom. Svijetla, ljetna odjeća, će uvijek biti u većem kontrastu, pa će samim time i vaša koža izgledati tamnija nego što to zaista jest. Najbolje će izgledati naravno bijela, no bilo koja svijetla i pastelna boja bi trebala poslužiti za trik!