Pretraga

Ne znate kako iskoristiti najdulje ljeto, ono između mature i faksa? Ovi savjeti mogli bi vam biti korisni

A- A+

Rezultati mature poznati su, upisali ste faks i sada zapravo imate ‘lufta’ sve do listopada kada počinje nova akademska godina. Dobro, brucošima i nekim drugim studentima faks zna krenuti sredinom rujna, no to je i dalje  jedan period gdje nemate pretjeranih obveza. Osim sredinom kolovoza provjeriti jeste li upali u dom i krećete li u potragu za stanom. Ako vam nedostaje ideja što raditi dijelim s vama svoje iskustvo koje možda nekog inspirira u ljetnim planovima.

avion

Zračna luka u Münchenu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Pred vama je najduže ljeto u životu. Još se sjećam tih riječi profesorice Hrvatskoga pred kraj četvrtog razreda srednje škole. I doista, to može biti najduže ljeto u vašem životu. Nastava završava krajem svibnja, matura krajem lipnja i onda sloboda do listopada. Ili kraja rujna jer neki fakulteti brucoše u klupe dovode nešto ranije od ostalih studenata.

Erasmus+ prilike odlična su stvar za ovo ljeto

No, upisi još znaju potrajati u srpnju, rezultati za studentske domove dobivaju se u kolovozu pa se zapravo cijelo to ljeto nekako poremeti. Ali i dalje stoji da je to jedno od dužih ljeta koje treba iskoristiti. Odmah nakon što je završila matura počeo sam raditi. Cijelo to iskustvo možete čuti u našem novom redakcijskom podcastu u kojem pričamo o studentskim i učeničkim poslovima.

Tako da je to jedan od načina kako možete provesti barem dio ljeta. Pronađite neki posao jer se već kao maturant možete učlaniti u student servis i nešto zaraditi. Koji euro uvijek dobro dođe, možete za mjesec dana zaraditi i do tisuću eura, pogotovo ako se nakon tog rada odlučite na kakav put. Ako ste razmišljali na vrijeme svi 18-godišnjaci mogu besplatno putovati vlakom po Europi u okviru programa DiscoverEU.

No, ako niste razmišljali unaprijed nema razloga za brigu. Brojne udruge u Hrvatskoj mladima nude kratke i besplatne Erasmus+ razmjene. Tako sam ja nedugo nakon upisa na faks krenuo put Litve na svoju Erasmus+ avanturu o kojoj možete čitati ovdje. Jedino što trebate je učlaniti se u Facebook grupe naziva poput Erasmus+, Erasmus+ Croatia i slično te se baciti u potragu. Smještaj, hrana i put su vam pokriveni, odnosno praktički vam je sve besplatno. Upoznate nove ljude, podignete samopouzdanje i spremni ste za svoju prvu akademsku godinu.

Izdvojeni članak
podcast studentski poslovi - Duje, Ramona i Hrvoje u studiju sa smeđim stolom, crnom pozadinom i lampom

Radite preko učeničkog ili student servisa? Naši novinari prisjetili se svojih poslova i imaju nekoliko savjeta

Bicikl, serije i knjige isto su dobra opcija

Ako pak želite ostati u Hrvatskoj uvijek možete i volontirati, a ovdje možete pronaći sve prilike koje vam se nude. Zbog volontiranja prošlo ljeto putovao sam i u Irsku, tako da čak i ako volontirate možete otići negdje izvan Hrvatske. Tijekom tog dugog ljeta osim rada i putovanja provodio sam vrijeme dakako i kod kuće. Vožnja biciklom, čitanje i gledanje serija. Sve je to dio odmora, a uz Netflix i pokoju knjigu dosta toga možete i naučiti.

Uskoro dolazi i nova sezona serije Sex Education, a do tada taman stignete pogledati sve sezone. Nemojte zaboraviti ni na Black Mirror jer je još jednom pokazala da postaje stvarnost. Ako biste nešto pročitali, a ne znate što, pogledajte naš ljetni serijal ‘Knjiga tjedna’. Svakako možete i usavršiti ili početi učiti neki novi strani jezik uz razne aplikacije. Tako je, uglavnom, prošlo moje najduže ljeto u životu, kako bi neki rekli. Prije faksa u listopadu još sam jednom krenuo raditi tako se zatvorio krug tog divnog, ‘maturantskog’ ljeta.