Pretraga

Odlazak biciklom na Sljeme mnogima zvuči kao nemoguća misija, ovih 7 savjeta moglo bi vam pomoći

A- A+

Odvesti se biciklom na vrh zagrebačke gore vjerojatno se mnogima čini kao nemoguća misija, no to ne mora nužno biti tako. Ako se pridržavate nekih jednostavnih savjeta, za kratko vrijeme ćete se i vi moći pohvaliti ovim pothvatom.

planinarska staza medvednica

Planinarska staza na Medvednici | foto: Matej Fuček

Odredište mnogih Zagrepčana koji u slobodno vrijeme na prvo mjesto stavljaju tjelesne aktivnosti je Medvednica. Svakog vikenda velik broj planinara, pješaka i biciklista (a i njihovih četveronožnih ljubimaca) mir pronalaze na planinarskim stazama zagrebačke gore. Oni fizički spremniji ‘do tornja’ dolaze redovito, dok će se oni lošije kondicije zadovoljiti nekim od ugodnih planinarskih domova kao svojim dosegom.

Biciklizam, kao takav, postaje sve popularniji. To je potaknulo i Hrvatsku na uređivanje infrastrukture namijenjene biciklistima posljednjih godina po uzoru na zapadne države. Rasprave o adekvatnosti te infrastrukture mogu se voditi, no jedno je sigurno: očekuje nas više biciklista na cestama. U nastavku donosimo neke savjete kako uspješno pokoriti Medvednicu biciklom za sve bicikliste: male i velike, one sadašnje i buduće.

Izdvojeni članak

Imate bicikl? Donosimo četiri razloga zašto je sada idealno vrijeme da se provozate

Puno, puno tekućine… I još malo tekućine

Bicikliranje kao aktivnost može biti vrlo zamorno i tjelesno zahtjevno u trenucima. Iako se od trčanja razlikuje utoliko što direktnog kontakta s podlogom nema, umor će se javiti, bez obzira na tempo. To posebno vrijedi za zahtjevne rute kao što je uspon na Medvednicu i stoga je važno ostati hidriran u svakom trenutku. Litra vode ili bilo kakvog cijeđenog soka je minimalna količina s kojom treba računati a poslužiti mogu i izvori pitke vode kojima Medvednica obiluje. Ovakav savjet posebno je važan u ljetnim mjesecima kada tijelo troši više tekućine općenito, no važnost tekućine tijekom tjelesne aktivnosti ne smije se zanemariti niti tijekom hladnijih mjeseci.

Energija je važna

Ništa manje važno od pravilne hidracije je i unos prehrane, prije i tijekom avanture uspona na Sljeme. Prije uspona željet ćete konzumirati laganu hranu koja neće sjedati teško na želudac, a opet će vas opskrbiti prijeko potrebnom energijom za zadatak ispred vas. U to možemo ubrojiti sve vrste čokoladica, voće poput banana i jabuka te sendviča sa sirom. Ne želite se naći u situaciji gdje usred šume skapavate od gladi.

Treba poštivati vlastite granice

Uspon na Sljeme biciklom je nešto što neće uspjeti iz prvog pokušaja. Možete smatrati da ste u dovoljno dobroj kondiciji jer blage uspone na Maksimiru rješavate bez problema ili provedete na biciklu tri sata vozeći se gradskim ulicama bez potrebe za duljim odmorom. Ipak, ništa od toga neće vas adekvatno pripremiti na konstantan uspon koji Medvednica pred vas stavlja. Proći će možda najmanje četiri pokušaja uspona prije nego što se približite vrhu. Stoga je važno znati kada treba stati i ostaviti konačni cilj za neki drugi put.

pogled_na_zagreb_s_medvednice

Jedan od mnogih prekrasnih pogleda na Zagreb koji će vam uljepšavati uspon do vrha | foto: Matej Fuček

Oprema

Ono što ćete taj dan odjenuti može vam pomoći koliko i odmoći. Posebno pametan treba biti tijekom ljetnih mjeseci jer Medvednica zna biti temperaturno ćudljiva; u podnožju temperatura može biti ljetnih 30 stupnjeva, dok će u isto to vrijeme na njenom vrhu biti i 10 stupnjeva hladnije. Ponesite deblju majicu koju nećete morati odmah odjenuti. Tijekom zimskih mjeseci, osim deblje odjeće, važno je zaštititi lice i ruke od hladnoće, a i dupli par čarapa neće biti na odmet. Niske temperature ozbiljna su prijetnja ponajviše pri spustu i zato na slojevima odjeće ne treba štedjeti. Posebno ne treba spomenuti rezervnu zračnicu i malu ručnu pumpu.

Struja je budućnost

Električni bicikli sve su popularniji i cjenovno mnogo dostupniji nego prije. Neki ambiciozniji biciklisti mišljenja su kako električni bicikli oduzimaju od osjećaja vožnje i vlastitog postignuća zbog električnog motora koji pruža pomoć pri jačim naporima. Ipak, oni predstavljaju vrlo koristan alat tijekom konstantnog uspona. Veliki broj modela ima opcije podešavanja razine pomoći koju će električni motor pružiti vozaču i tako mu olakšati pedaliranje. Takav način bicikliranja koristan je za dugoročno praćenje napretka i poboljšanja kondicije. Primijetit ćete kako se s vremenom sve manje i manje oslanjate na pomoć struje.

Cesta vam je najbolji prijatelj

Sljemenska cesta jednosmjerni je put do vrha. Povratak u grad također je osiguran cestom koja se spušta do Šestina a na nekim dijelovima ta dionica ceste zna biti dosta strma i velika brzina se brzo razvije, pa je potreban dodatan oprez. Zbog prometa je važno da se ne vraćate istim putem kojim ste došli, posebno ako niste došli do vrha. U tom slučaju, vratite se planinarskom stazom, jer vožnja ususret automobilima nije sigurna. Također, za puno pokušaja uspona koje ćete napraviti cesta je jedina opcija. Ne treba se niti pokušavati penjati po planinarskim stazama koje bi nezahvalnom podlogom punom korijenja i kamenja već težak uspon još dodatno otežale.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Osebujni profesor Pero i u 58. godini odbiciklira ture duge više stotine kilometara

Grupna vožnja

Imati društvo tijekom zahtjevnih avantura uvijek dobro dođe, a isto vrijedi i za uspon na Medvednicu. Odaberite nekog čiji tempo možete pratiti a tko će vam također davati motivaciju u trenucima kada se čini da dalje ne ide. U slučaju nezgode imat ćete nekoga tko može priskočiti u pomoć.

Uz pridržavanje nekoliko jednostavnih savjeta, i pothvat uspona na Sljeme biciklom postaje moguć. Osim očitih zdravstvenih benefita koje nosi boravak na otvorenom i biciklizam kao aktivnost, osjećaj postignuća i zadovoljstva jednom kada uspješno savladate uspon bit će nemjerljiv.