Pretraga

Sindrom slomljenog srca je stvaran, a znanstvenici su dokazali da možemo i umrijeti od njega

A- A+

Jeste li znali da se doista može umrijeti od slomljenog srca? Tajanstveni Takotsubo sindrom, koji pogađa 2.500 Britanaca godišnje, proizlazi iz stresnih događaja poput gubitka voljene osobe ili fizičkih trauma, uzrokujući potencijalno smrtonosne promjene u srcu. Taj sindrom, za razliku od uobičajenih srčanih udara, ne proizlazi iz začepljenih arterija, već iz iznenadnog oslobađanja adrenalina koji blokira funkciju lijeve klijetke srca, a mogu ga uzrokovati čak i sretne prilike.

ilustracija slomljenog papirnatog srca

foto: Canva

Jeste li ikad čuli da je netko umro od tuge ili slomljenog srca? Nažalost, moguće je, i naziva se ‘sindrom slomljenog srca‘, a u medicinskom rječniku zove se Takotsubo kardiomiopatija. Ovaj srčani poremećaj dobio je ime po japanskom pojmu ‘tako tsubo’, koji označava zamku za hobotnicu, a oblikom podsjeća na zahvaćeno srce. Prvi put ga je opisao stručni tim japanskog liječnika Hikaru Satoa 1990. godine.

Krivac je adrenalin koji blokira funkciju lijeve klijetke srca

Kako piše DailyMail.co.uk, oko 2.500 Britanaca godišnje suočava se s tajanstvenim stanjem poznatim kao Takotsubo sindrom, koje se pokazalo potencijalno smrtonosnim. Ovo neobično stanje često se pojavljuje nakon gubitka voljene osobe, stvarajući snažne emocije koje doslovno mogu slomiti srce. Zanimljivo je da čak 90 posto pacijenata koji prolaze kroz ovu emotivnu oluju su žene u dobi od 50 ili više godina, a otprilike jedan od 20 neće preživjeti.

Doktor David Gamble, klinički istraživač kardiologije na Sveučilištu Aberdeen, otkriva da je uzrok ovog stanja često stresni događaj, bilo emocionalan poput gubitka voljene osobe ili fizički poput napada ili prometne nesreće. Tajotsubo, za razliku od uobičajenih srčanih udara, ne proizlazi iz začepljenih arterija, već iz iznenadnog oslobađanja adrenalina koji blokira funkciju lijeve klijetke srca.

Izdvojeni članak

‘Sindrom nevidljivog muškarca’: Znanstvenici otkrili kad muškarci gube seksipil

Čak i sretne prilike mogu pokrenuti ovo stanje

U istraživanju objavljenom u časopisu Cardiovascular Research, dr. Alexander Lyon i tim sa Imperial Collegea u Londonu istraživali su reakciju srčanih stanica na adrenalin te otkrili da su mikroRNA-16 i mikroRNA-26a ključne molekule koje povećavaju osjetljivost srčanih stanica na adrenalin. Ovaj otkrićem otvara vrata novim mogućnostima liječenja, jer bi ciljanje ovih molekula moglo pomoći kontrolirati kontrakcije srčanih mišića kod pacijenata s Takotsubo sindromom, piše DailyMail.co.uk.

Istraživanja također sugeriraju da sretne prilike, poput rođendanskih zabava ili iznenadnih bračnih ponuda, mogu pokrenuti ovo stanje. Studije o povezanosti sa stresom i mentalnim zdravljem dodatno potiču istraživače da istraže ulogu kroničnog stresa u predisponiranju ljudi za Takotsubo napade nakon akutnih stresnih situacija. Profesor kardiološke farmakologije, Sian Harding, predviđa da bi kognitivno-bihevioralna terapija (CBT) mogla biti ključna za pomoć u oporavku, jer je uočena povezanost između Takotsubo sindroma i poremećaja mentalnog zdravlja poput depresije i tjeskobe.