Pretraga

Originali za koje sigurno niste znali

A- A+

1. NOTHING COMPARES TO YOU

Svi se sjećamo spota za ovu pjesmu i dobrih pet minuta Sineadine ćelave glave u krupnom kadru. Njena je izvedba  1990-te, četiri tjedna vladala vrhovima Billboard ljestvica, singl je ostvario platinastu nakladu, a da i ne govorimo o uspjesima izvan Amerike. Međutim, malotko danas zna da je pjesmu u originalu napisao Prince.

On je tada svirao sa svojim bendom, a pjesma je bila izdana na istoimenom albumu. Princeva interpretacija 1985. je prošla  nezapaženo, a pet godina kasnije irska joj je kantautorica dala novi sjaj te napravila od nje svevremenski hit.

2. HALLELUJAH

Verziju ove pjesme kakvu danas poznajemo, otpjevao nam je Jeff Buckley, ali to je, zapravo, bila prerada prerade. Velški glazbenik  John Cale, prvi je prepjevao ovu stvar te time Buckleyju pružio dobru podlogu od koje će kasnije nastati hit. Tko je onda napisao original? Odgovor je – Leonard Cohen. Uz tekst na koji smo navikli, u njegovoj verziji ima još riječi, ali melodija je ista. Kritičari su ipak složni u tome da je baš Buckley taj koji je ovoj pjesmi udahnuo savršenu dozu tuge i uzvišenosti, ljepote i boli. Nažalost, mladi je glazbenik umro prije no što je popularnost ove pjesme dosegla najveće razmjere.

3. BANG BANG (MY BABY SHOT ME DOWN)

Kod ove pjesme najćešće dolazi do zabune; je li ju prva otpjevala Cher ili Nancy Sinatra? Ipak je to bila Cher. Vjerojatno vas to čudi jer kada pogledate Nancyn spot, izgleda kao da je sniman za vrijeme Bostonske čajanke te vam se Cher čini super mlada nasprem nje, no zaboravljate da se ispod tog velikog nepomičnog lica od botoksa nalazi 65-godišnjakinja. Pjesmu je napisao Sonny Bono, njena velika ljubav, a objavljena je 1966. Iste ju je godine preradila Nancy. Pogledate li snimku iz prethistorije kada je Cher imala tek 20 godina i izgledala potpuno drugačije, povjerovat ćete da je original ipak njezin.

4. MONY MONY

Naslov ove pjesme nastao je posljednji, nakon riječi i glazbe, a inspiracija za njega bila je Mutual of New York (MONY) zgrada koju je s terase ugledao Tommy James, pjevač gurupe . On je to nazvao božjim darom, a vjerojatno je i bio jer je pjesma odmah nakon objavljivanja 1968., postala pravi hit. Međutim, mlađe je generacije ipak povezuju s Billy Idolom. Iako je njegova verzija 80tih bila zabranjivana na koncertima i u klubovima zbog neprimjerenog ponašanja divlje publike, danas je obavezna na nastupima vječnog poblajhanog buntovnika.

5. I WILL ALWAYS LOVE YOU

Pjesma koju svaka kandidatkinja naših i svjetskih super talenata, misli da može otpjevat je svakako . Njome se testiraju pravi pjevači, ona je pojam ljubavne boli, a kada Whitney krene s „“ – srce skoči u grudima. Pjesmu je snimila 1992. za soundtrack svog debitantskog filma Tjelohranitelj pa je tako većina, zdravo za gotovo, tu godinu uzela za nastanak kultne pjesme. Istina, zapravo, leži u davnoj 1973. kada je pjesmu napisala, a godinu dana kasnije i objavila, gospođa Dolly Parton. Dobro ste čuli, country pjevačica Dolly Parton. Original je objavljen na albumu ( da, je također njena pjesma, a ne ), ali osim prvog mjesta na Billboart Hot Country ljestivi, nije ostvario znatan uspjeh. Zahvalni smo Whitney Houston što je ovu pjesmu podigla iz pepela jer bi u protivnome samo rijetki znali za nju.