Pretraga

Otac ju je silovao sve četiri godine srednje škole, a nitko u razredu to nije primijetio

A- A+

Prve ljubavi, školske muke, izlasci i druženja s prijateljima –  sve to teme su koje okupiraju prosječnog srednjoškolca. No, ne i M. Ono što je mnogima najljepši životni period za nju je noćna mora. Od malih nogu i kroz čitavu srednju školu otac ju je silovao gotovo svakodnevno. A nitko od njenih razrednih kolega to nije znao. Sve dok im uoči 15. godišnjice mature svoju tragičnu priču nije otkrila u pismu.

Prizor iz filma ‘Jedna od nas’

– Moj otac je psihopat, čovjek bez savjesti koji mrzi čitav svijet, pa se iživljavao na jedinoj osobi koju može kontrolirati. Svom djetetu. Moj otac me silovao. Silovao me kroz sve četiri godine srednje škole, dio je e-maila kojeg je M. uputila bivšim razrednim kolegama uoči proslave 15. godišnjice mature.

Jedan od njenih kolega je redatelj Đuro Gavran koji je reakciju na pismo odlučio pretvoriti u film. Osoba s kojom su svakodnevno dijelili klupe nakon više od 15 godina podijelila je bivšim razrednim kolegama svoju traumatičnu životnu priču za koju nitko od njih nije znao. Otac ju je silovao čitav život, ali nije imala nikoga tko bi joj vjerovao, nije mogla pronaći izlaz iz pakla koji proživljava. Kolegama u pismu otkriva i kako se svim silama borila cijeli život da dočeka trenutak kada će se moći fizički odmaknuti od svojih roditelja i krenuti na put oporavka.

Izdvojeni članak

Srednjoškolke u Hrvatskoj seksualno se vrijeđa i ucjenjuje, a osjećaju se bespomoćno

‘Jedna od nas’

– Moja reakcija na to pismo su bile šok, nevjerica, bol, tuga, bijes. Nisam znao kako da se nosim s informacijama koje sam primio i osjećajima koji su me obuzeli. Nisam znao kako da procesuiram cijelu situaciju, što da napravim, kako da odgovorim, kome da se obratim. Našao sam se u potpuno bespomoćnoj i frustrirajućoj situaciji. Tada sam shvatio da to iskustvo otkrivanja seksualnog nasilja nad djecom koje sam osjetio primivši to pismo želim podijeliti, priča nam redatelj Gavran.

Dokumentarni film naslovio je ‘Jedna od nas’, a bit će prikazan ovoga četvrtka u 20 sati na ZagrebDox-u. Lokacija je Kino Studentskog centra u Zagrebu. Pitamo ga zašto je mislio da je važno snimiti film o temi spolnog zlostavljanja.

– Seksualno nasilje nad djecom je tabu tema našeg društva. A svatko od nas ponaosob je taj koji doprinosi tabuizaciji jer jako teško prihvaćamo poražavajuću statistiku – da je svako peto dijete preživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Mi smo ti koji ne vjerujemo djetetu kada nam se povjeri, jer nam je lakše okrenuti glavu, nego se suočiti s realnošću. Lakše nam je čak uvjeriti dijete da se to o čemu nam govori zapravo nije dogodilo ili da to nije baš tako kako se djetetu čini, smatra Gavran.

Apelira da programi prevencije seksualnog nasilja postanu obvezni u školama

Nedvojbeno je kako će se svatko tko pogleda njegov film zapitati koliko zapravo poznaje osobu pored sebe, prijatelja s kojim dijeli klupu, tišti li je nešto što joj se događa izvan škole. A je li to nešto seksualno nasilje koje doživljava od strane partnera, roditelja ili poznanika, možda bismo lakše detektirali da se u školama provode programi prevencije seksualnog nasilja.

Izdvojeni članak
bullying zlostavljanje

Stravične ispovijesti žena: Inicijativa djevojke iz Zagreba otkrila razmjere seksualnog uznemiravanja

Zato je Gavran uputio i otvoreno pismo Vladi.

– Uputio sam Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i Saborskom odboru za obrazovanje, znanost i kulturu u kojem apeliram na uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao obveznog dijela školskih preventivnih programa. I tu naglasak stavljam na OBVEZNO. Zašto? Mnoge nevladine udruge već provode niz kvalitetnih preventivnih programa. Međutim, ovako važni projekti ne mogu i ne smiju ovisiti o entuzijastima u nevladinim organizacijama i pojedinim školama, već trebaju postati dijelom školskih preventivnih programa. Za mnogu djecu to je jedini način da na vrijeme osvijeste svoju poziciju žrtve ili da osvijeste prisutnost ovog problema među svojim vršnjacima. Samo da podsjetim, svako peto dijete preživjelo je neki oblik seksualnog nasilja. Dakle u svakom razredu u svakoj školi postoji dijete koje je preživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Ali o tome se ne priča i zato nam se čini da problem ne postoji ili barem da nije velik koliko jest, ističe redatelj.

Osim što se večeras može pogledati na Dox-u film će uskoro biti dostupan online na službenom webu. Gavran kaže kako za maturante priprema mogućnost da se prijave kao razred i da besplatno pogledaju film online.

– Nakon odgledanog filma imat će priliku postaviti pitanja koja im film otvori meni kao autoru filma, ali i stručnjaku iz područja seksualnog nasilja – psihologu. Jedini uvjet za prijavu je da se gledanju filma odazove barem polovica razreda. Film će moći pogledati doma, tako da mogu pozvati i roditelje da zajedno pogledaju. Uz to pripremamo i e-priručnik o seksualnom nasilju za maturante i njihove roditelje, zaključuje redatelj.

Dopuna tekstu, 3. studenog 2020. u 16:12h

Otvorene su prijave za maturante da se prijave za besplatnu projekciju filma.

– Maturantima nudimo mogućnost da prijave svoj razred za besplatno gledanje filma i online Q&A događaj s autorom filma i stručnom osobom iz prevencije seksualnog nasilja. Nakon odgledanog filma odgovaramo na sva vaša pitanja. Kako biste ostvarili pravo na besplatno gledanja filma, broj prijavljenih osoba iz razreda mora biti minimalno 15, stoji na službenoj stranici filma.

Prijaviti se možete OVDJE.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap