Pretraga

U Dalmaciji priveden nastavnik: Sumnja se da je pokušao seksualno zlostavljati svoje učenike

A- A+

Protiv 50-godišnjaka osumnjičenog za pokušaj bludnih radnji nad djecom podnesena je kaznena prijava te mu je određen jednomjesečni pritvor, izvijestila je zadarska policija. Iz policije navode kako o događajima u kojima su sudionici maloljetne osobe poštuju zakonske odredbe Zakona o sudovima za mladež o tajnosti postupka. Čim se doznalo za sumnje na profesora, škola u kojoj je radio pokrenula je poseban protokol za slične situacije u sklopu kojeg je osumnjičeni nastavnik automatski suspendiran.

policajac stavlja lisice muškarcu kojeg uhićuje

foto: Canva

Zbog sumnje da je spolno zlostavljao i iskorištavao djecu, policija je prošlog utorka uhitila 50-godišnjeg učitelja iz jedne zadarske osnove škole, doznaje zadarski.hr. Dan nakon toga, u srijedu je prema neslužbenim informacijama koje je objavio isti medij osumnjičenik izveden pred suca istrage koji mu je na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva odredio jednomjesečni istražni zatvor. Profesora se, prema neslužbenim informacijama istog portala, sumnjiči za dva kaznena djela protiv spolne slobode djeteta u pokušaju, odnosno prema svojim učenicima, jednoj djevojčici i jednom dječaku.

Protiv osumnjičenog podnesena kaznena prijava

U ponedjeljak su za zadarski.hr iz PU zadarske odgovorili da su ‘zbog sumnje na kaznena djela iz domene kaznenih djela zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, policijski službenici Službe kriminalističke policije u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave šibensko-kninske proveli kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom u dobi od 50 godina’.

– Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog je nadležnim državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava te je osumnjičenik predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske, navode iz policije za zadarski.hr uz napomenu ‘kako o događajima u kojima su sudionici maloljetne osobe poštujemo zakonske odredbe Zakona o sudovima za mladež o tajnosti postupka, a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve’.

Izdvojeni članak

Čak 95% žena ne prijavi silovanje ili pokušaj silovanja, i u 21. stoljeću se prozivaju jer ‘nisu vrištale’

Škola suspendirala nastavnika do završetka istrage

Zadarski.hr međutim neslužbeno doznaje da je osumnjičeni profesor uhvaćen nakon što su nad njim bile provedene posebne mjere u sklopu kojih mu je praćena telefonska komunikacija. Pod mjere je stavljen, prema informacijama koje je objavio zadarski.hr, na prijedlog odvjetništva nakon što su roditelji djevojčice iz osnovne škole prijavili moguće nezakonito postupanje profesora prema njihovom djetetu.

Dok je bio pod mjerama, profesor je putem telefona komunicirao s jednim učenikom, nešto starijim od djevojčice. Njemu je navodno uputio nekoliko inkriminirajućih poruka. Istražiteljima je to bilo dovoljno da se zatraži njegovo privođenje. Profesor je prošlog utorka priveden sucu istrage koji mu je sutradan na prijedlog Županijskog državnog odvjetnika odredio mjesec dana istražnog zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke.

Čim se doznalo za sumnje na profesora, škola u kojoj je radio pokrenula je poseban protokol za slične situacije u sklopu kojeg je osumnjičeni nastavnik automatski suspendiran i udaljen sa svih nastavnih aktivnosti do završetka istrage, odnosno mogućeg suđenja.