Pretraga

Stravične ispovijesti žena: Inicijativa djevojke iz Zagreba otkrila razmjere seksualnog uznemiravanja

A- A+

Nana Nadarević djevojka je koja živi u Zagrebu i ima 33 godine, a ovog vikenda pogledala je film Bombshell u kojem je tema seksualno uznemiravanje što ju je potaknulo da na svojem Instagram profilu pita cure o njihovim iskustvima. Nije ni očekivala koliku će lavinu pokrenuti. Svakodnevno joj se javlja nebrojeno djevojaka, a objavila je više stotina iskustava. Rekla nam je da se i sama šokirala brojem djevojaka koje joj se javljaju, ali ih objavljuje i želi da se podigne svijest o ovom problemu i činjenici da stvari koje se događaju nisu normalne.

Foto: Pixabay

Javljaju joj se djevojke s pričama od prije 10 godina, 5 godina, ali i neke kojima su se ružne situacije dogodile dan ranije. Nana Nadarević na svojem Instagramu objavljuje priče tih djevojaka ni sama ne vjerujući koliko njih joj neprestance šalje ispovijesti o seksualnom zlostavljanju koje su doživjele.

Započelo kao razgovor o sivoj zoni, a došlo do toga da joj djevojke konstantno šalju užasne priče

Kako nam sama kaže, sve se dogodilo spontano.

Izdvojeni članak

Studentska pravobraniteljica u Zagrebu o seksualnom zlostavljanju: Vjerojatno se događa, ali nitko o tome ne progovara

–  Pogledala sam film Bombshell u kinu koji govori o seksualnom uznemiravanju i napastovanju i samo sam potaknula temu kod sebe na profilu. Da pitam cure malo o toj sivoj zoni, o svim tim stvarima koje svi doživljavamo kao najnormalniju stvar, a zapravo spada u segment seksualnog uznemiravanja. To je sve, od nepriličnih komentara do dodira koje nismo htjeli. Zapravo je počelo s tim da raščlanimo malo tu sivu zonu jedne drugima kako bismo je bolje prepoznali kad nam se budu događale u školi, na poslu ili na ulici, rekla nam je.

A onda se dogodila lavina. Do sada je primila više stotina ispovijesti djevojaka koje objavljuje i čuva u highlihtsima Instagrama pod nazivom Bombshell, Bombshell II, Bombshell III, Bombshell IV. Djevojke joj prepričavaju neugodna iskustva koja su doživjele od rane dobi, preko osnovne i srednje škole, do posla, nasilja u vezama, kod doktora (posebno ginekologa), a javljale su se i silovane djevojke.

– Imala sam osjećaj da moram ispoštovati to što su se javljale i što sam više objavljivala to su se druge cure više javljale koje su rekle ‘o bože i meni se to dogodilo, nikad to nisam doživljavala kao seksualno nasilje, a sad znam da je i da to ne treba tolerirati’, prepričava nam Nana.

Ovo su samo neka od mnogobrojnih iskustava:

 

Od škole do posla, seksualno zlostavljanje ne smijemo tolerirati

Nana nam kaže da ima osjećaj da se sve to pretvorilo u svojevrsnu grupnu terapiju te da je važno da smo svjesni stvari koje se događaju, nama i drugima, da podižemo svijest o tome i da znamo kako odgajati djecu i kako se nositi s ovim situacijama. Dodala je da i cure i dečke treba učiti tome što je ok ponašanje, a što nije te koji je dobar način za iskazivanje pažnje.

Izdvojeni članak

Seksualno zlostavljanje u klubovima mladim ženama je postalno normalno

– Već nam se u školi događaju stvari na koje smo navikli, da trojica zgrabe curu i da je grubo šlataju i diraju, a da se ostali smiju i da je to sve smiješno. To su sve stvari koje nisu normalne i nisu ok i trebamo govoriti o njima i trebamo krenuti već kad su djeca mala, pa onda i u školi da bi se te stvari iskorijenile i da ne bi došlo kasnije i do većih oblika nasilja. Toleriramo mic po mic male stvari i žene onda trpe nasilje i misle da je to normalno.

Ni u ludilu nije očekivala ovoliko poruka i misli da se oko ove ružne teme ustvari stvorila jedna pozitivna atmosfera.

– Meni to budi nadu da smo svjesne toga što se događa i da ćemo bolje znati ubuduće se nositi s takvim situacijama. Ne samo reagirati na njih nego u startu prepoznati da su to stvari koje se ne bi trebale događati. Reagiraju cure koje znaju da im se događa nešto što je neprilično, a neke su možda tek u fazi da to trebaju osvijestiti, zaključila je Nana.