Pretraga

Otkriće Megazemlje šokiralo znanstvenike i poremetilo dosadašnje viđenje svemira

A- A+

Američki astronomi nedavno su predstavili otkriće Megazemlje, stjenovitog planeta 17 puta težeg od našeg Plavog planeta. Kepler 10c, kako se ovo nebesko tijelo službeno naziva, šokiralo je znanstvenu zajednicu jer svojom masom i veličinom ruši dosadašnje teze o nastanku planeta.

Mega – Zemlja kolokvijalni je naziv novootkrivenog stjenovitog planeta kojeg su na nedavnom skupu u Bostonu javnosti predstavili američki astronomi. Riječ je o nebeskom tijelu koje ima 17 puta veću masu i samo dvostruko veći promjer od Zemlje.

Ovo je otkriće iznenađujuće jer se dosad smatralo kako su takvi, masivni planeti uglavnom plinoviti, a ne stjenoviti.

Izdvojeni članak

Svemirom luta planet bez ikakvih gravitacijskih veza

– Sastoji se od krute tvari koncentrirane na jednom mjestu bez plinova. Naše shvaćanje formiranja planeta predviđa da se kruta stvar okuplja u okruženju gdje se 99 posto mase sastoji od vodika i helija, kaže Sasselov dodavši kako otkriće Kepler – 10c, kako je službeni naziv ovog planeta, potpunosti ruši dosadašnji concept shvaćanja nastanka planeta.

Mega-Zemlja otkrivena je u orbiti oko stare zvijezde Kepler 10 smještene u sazvježđu Zmaja, odnosno 560 svjetlosnih godina od nas.