Pretraga

Svemirom luta planet bez ikakvih gravitacijskih veza

A- A+

Znanstvenici su konačno uspjeli snimiti ogromni planet veličine nekoliko Jupitera koji sam luta svemirom bez ikakvih gravitacijskih veza. Planet CFBDSIR2149 nazvali su ‘usamljenim’ jer ga nijedna zvijezda još nije uspjela zarobiti.

Planet star između 50 i 120 milijuna godina, osuđen je na lutanje,
jer ga nije zvijezda još nije zarobila svojom gravitacijom. Znanstevnici
su desetak godina tragali za ovakvim planetom, a sada su uhvatili
ogromni planet veličine nekoliko Jupitera kako se sam skiće svemirom.


Izdvojeni članak

Otkriven ogromni planet s četiri sunca

Planet je otkriven od strane kanadskih i francuskih znanstvenika, pomoću velikog teleskopa Europske južne promatračnice u Čileu. Temperatura mu je oko četiristo stupnjeva Celzijevih, što je prilično hladno za mladi planet. Vjeruju kako je novootkriveni planet dio skupine od tridesetak mladih zvijezda poznate kao AB Doradus Moving Group.

Iako se tragalo za ovakvim planetima-lutalicama, ovaj je prvi ovakav ikada snimljen. Vjeruje se da su takvi planeti relativno česta pojava, a prema postojećim teorijama, smatra se kako su ga u svemir vjerojatno lansirala neka tijela iz njegovog matičnog sustava.

– Potraga za planetima koji kruže oko svojih zvijezda nalik je na proučavanje mušica koje lete jedan centimetar ispred udaljenih farova automobila. Ovo slobodno tijelo pružilo nam je priliku da podrobno istražujemo mušicu, a da nam svjetla farova ne kvare posao, rekao je Philippe Delorme, voditelj istraživanja.