Pretraga

Ove smo mlade i uspješne hrvatske sportaše predstavili u 2014.

A- A+

Već više od godinu i pol dana u sklopu podrubrike ‘Top sportaš/sportašica’, predstavljamo mlade, talentirane i perspektivne hrvatske sportaše. Obzirom na njihovu brojnost i uspjehe kojima nas iz dana u dan oduševljavaju, više je nego teška zadaća popratiti i većinu, a kamo li ne sve. Evo koliko smo mi uspjeli, a napomenut ćemo još jednom i neke najistaknutije rezultate hrvatske sportske mladosti.

U ovoj godini potpuno afirmaciju je doživio Borna Čorić, koji je u listopadu u najvećem meču dosadašnjeg dijela karijere svladao moćnog Nadala. Alen Halilović je postao najmlađi debitant nogometne A reprezentacije te prešao u redove Barcelone B. Najveća pak mlada košarkaška zvijezda Dario Šarić, izašao je na NBA draft i izabran kao 12. pick.

Izdvojeni članak

Top Sportaš: Dario Šarić otkrio tko je ‘krivac’ što je postao košarkaš

Najmlađi MVP mjeseca u povijesti

– Na draft sigurno izlazim, ali mi je teško sada reći, koliko sam spreman.

Smatram da mogu i moram još puno toga naučiti, a gdje će to biti, rano je reći, bio je skroman i oprezan 20-godišnji Šarić u izjavi koju nam je dao sredinom svibnja, kada smo njega predstavljali te pitali o NBA draftu, tada još kao člana Cibone.

No otišao je na ‘kaljenje’ u jednu od najjačih europskih momčadi, turski Efes Pilsen. Već u studenom je postao najmlađi MVP mjeseca u povijesti Eurolige.

Plivačka maratonka, diskaš svjetskog glasa te sesvetska gimnazijalka s taekwondo zlatom s EP-a

Medijski prostor smo odlučili dati i sjajnoj plivačkoj maratonki i studentici Kineziološkog fakulteta iz Splita Karli Šitić. Ona nam je priskrbila jedinu medalju na posljednjoj Univerzijadi, koja se održala prošle godine u ruskom Kazanu.

Top sportaš svakako je i Filip Mihaljević, bacač diska i kugle, koji je u obje discipline prebacio magične granice (60 m i 20 m) a u potonjoj brani europsko srebro. Ovaj hrvatski atletski reprezentativac, trenutno boravi u Sjedinjenim Državama, budući da je tamo moguće vrlo uspješno održavati sintezu između vrhunskog sporta i obrazovanja.

Da ne pravimo razlike između malih i velikih sportova, dokazali smo i predstavljanjem taekwondoašice Ive Radoš. Ona je naime, na Europskom prvenstvu u Azerbejdžanu osvojila zlato, pobijedivši u finalu aktualnu olimpijsku pobjednicu.

Izdvojeni članak

Mladi rukometaš (19) iz Ivanić-Grada skupio prve europske minute u redovima Zagreba

Vjerovali smo u Bornu, ‘ispratili’ prvu futsal internacionalku u inozemstvo te predstavili novu rukometnu nadu Zagreba

Kada je riječ o nekim pojedinačnim rezultatima, nismo mogli zaobići ni broncu mladog istarskog kitesurfera Martina Dolenca, na europskom prvenstvu u ovom aktrobatskom, a sve popularnijem vodenom sportu.

Mladog nogometaša Luku Mauera smo ‘ispratili’ iz Cibalije u Atletico Madrid, a buduću doktoricu kineziologije Tihanu Nemčić u Italiju, gdje je ova nogometna trenerica i bivša reprezentativka, otišla profesionalno haklati futsal.

S druge strane smo ‘dočekali’ rukometašice đakovačke gimnazije A.G. Matoša, koje su predstavljale Hrvatsku na Svjetskom školskom prvenstvu u Turskoj i osvojile deveto mjesto. Najtalentiranija među njima, Ivana Zirn pričala nam je malo o rukometu i ostalim interesima u podrubrici Top sportašica.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Upoznajte perspektivnu 17-godišnju badmintonašicu iz Dubrovnika

Vjerovali smo u našeg mladog i talentiranog hokejaša Bornu Rendulića, koji je prvi ‘rođeni’ Hrvat koji je nastupio u NHL-u. Bio je tužan što je na posudbi u AHL-u (nižoj, ali također profesionalnoj hokejaškoj američkoj ligi), kada smo sredinom studenog razgovarali s njim. 

– Za uspjeh je potrebno biti u ovom sportu 24 sata na dan, treba stalno raditi, piš*** krv svaki trening i svaku tekmu, jer jedino tako možeš postati bolji hokejaš, tada nam je rekao Borna.

Isplatio mu se trud i upornost te je 9. prosinca debitirao za Colorado Avalanche, odnosno u najjačoj hokejaškoj ligi svijeta.

Svoje mjesto među predstavljenim sportašicama, zaslužno je dobila i skromna 17-godišnja Dubrovkinja Mara Vlašić, odnosno već nekoliko godina jedna od najuspješnijih hrvatskih badmintonašica u omladinskim uzrastima.

U svibnju prošle godine smo na završnici Državnog sportskog prvenstva za srednjoškolce u Poreču, uočili talentiranog rukometaša Matea Lukačeca iz Ivanić Grada. Malo više od godinu dana poslije stigao je u redove najtrofejnijeg hrvatskog kluba, Zagreba te upisao i prve minute u Ligi prvaka. Bilo je to i više nego dovoljno da predstavimo i njega.