Pretraga

Top Sportaš: Dario Šarić otkrio tko je ‘krivac’ što je postao košarkaš

A- A+

Jedan od najtalentiranijih mladih košarkaša svijeta Dario Šarić nedavno je osvojio naslov ABA lige sa svojim klubom Cibonom, a obzirom na to koliki interes vlada za njega mogao bi iduće sezone nositi dres i nekog iz u najjače košarkaške ligi svijeta – NBA. Trenutno je ovaj 20-godišnji Šibenčanin prema cijenjenom američkom portalu nbadraft.net, 12 pick. Prethodnih godina nije se odlučio izlaziti na draft, a kako ove ide sigurno, ulovili smo ga da nam odgovori na nekoliko pitanja profesionalne i privatne prirode, prije nego ‘odleprša’ preko bare.

Foto: Igor Kolarić/ Dario Šarić sa sportskim direktorom Cibone Vladom Vanjkom

Dario Šarić je član Cibone i hrvatski košarkaški reprezentativac kojeg i ne treba posebno predstavljati. Bio je dio kadetske te juniorske reprezentacije, koje su osvajale zlata na europskim prvenstvima 2010. i 2012. godine, s tim da je oba puta bio poglašavan najkorisnijim igračem turnira. Za seniorsku reprezentaciju je debitirao s 18 godina, a prošle godine je bio član povratka Hrvatske na veliku scenu, kada je u Sloveniji na Euro osvojeno četvrto mjesto. Na čiji je nagovor počeo trenirati košarku, kakvi su mu hobiji, a koji mu je bio omraženi školski predmet, otkriva nam sam.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Anita Kelava (15) među najperspektivnijim košarkašicama u Europi

Hiperaktivnost ‘kriva’ za košarkašku karijeru

Mada je Dariov otac Predrag bio uspješan košarkaš druga je članica obitelji zaslužna za njegovo bavljenje ovim sportom.

– Košarku igram od malih nogu, mama je ta koja me usmjerila prema košarci. Bio sam jako hiperaktivno dijete, pa da se malo odmori od mene, vozila me na košarku, iskren je Dario.

Osnovnu je školu pohađao u rodnom Šibeniku, a zatim se uputio u srednju u Zagreb, gdje je pohađao Privatnu turističko-ugostiteljsku školu Jure Kuprešak u zagrebačkom kvartu Dubrava. U osnovnoj je igrao još jedan sport te se natjecao na školskom državnom prvenstvu.

– Igrao sam za svoju osnovnu školu odbojku i košarku. Mislim da je to bilo u osmom razredu, kada smo osvojili drugo mjesto u košarci na državnom prvenstvu, prisjetio se kroz maglu Šarić.

Izdvojeni članak

Dražen Petrović proglašen najboljim europskim košarkašem u povijesti

Veliki planovi za klupsku i reprezentativnu karijeru

Već godinama je Dario Šarić na meti velikih europskih klubova, ali kako stvari stoje neće na našem kontinentu nastaviti s klupskom karijerom. NBA je i jedan od njegovih neostvarenih košarkaških snova, ali ni sam nije siguran koliko je spreman za najjaču svjetsku ligu.

– Na draft sigurno izlazim, ali mi je teško sada reći, koliko sam spreman. Smatram da mogu i moram još puno toga naučiti, a gdje će to biti, rano je reći, skroman je i oprezan 20-godišnji Šibenčanin.

Krajem ljeta je Svjetsko košarkaško prvenstvo u Španjolskoj, a na četvrtom mjestu iz Slovenije, ne misli se stati.

– Naše igre na Europskom prvenstvu bile su samo zagrijavanje, Hrvatska može jako puno napravit ove godine, jasan je Dario.

Izdvojeni članak

Dva Hrvata među šest najvećih košarkaških nada Europe

Sluša klape, a matematika mu je bila omraženi školski predmet

Poput naših drugih mladih talentiranih sportaša, iskoristili smo priliku i Darija upitati, nekoliko kratkih pitanja osobnije prirode.

Sportski uzor?

Magic Johnson i Dražen Petrović.

Omiljena knjiga?

The Secret

Omiljeni film?

‘Glory Road’, ‘Prisoners’.

Hobi?

Playstation, mali nogomet, spavanje

Osobine koje cijeniš među sportašima?

Dobro razumijevanje igre, natjecateljski nagon

Omiljeni glazbeni žanr?

Klape, domaća

Najdraži i najomraženiji predmet u školi?

Tjelesni, matematika.

Najdraži sportski klub?

Šibenka

Prosjek ocjena u srednjoj školi?

4.3

Neostvarena želja?

Postati doktor.