Pretraga

Ovo je studentski start up koji Dubrovnik pretvara u smart city

A- A+

Raspored javnog prijevoza u Dubrovniku sada je svima nadohvat ruke i to zahvaljujući aplikaciji LibertasApp. Ivan Brčić, Dživo Jelići i Andrej Šarić trojica su studenata koji su osmislili ovaj projekt, no na njemu se nisu zaustavili, već Dubrovnik pretvaraju u smart city.

Facebook

Trojica studenata fakulteta RIT Croatia, Ivan Brčić, Dživo Jelići i Andrej Šarić, pokrenuli su start up, koji se pretvorio u uspješan projekt. Razvili su aplikaciju koja prikazuje raspored javnog prijevoza u Dubrovniku, LibertasApp, no svoje znanje stalno usavršavaju i rade na novim projektima, koji Dubrovnik pretvaraju u pravi pametni grad.

Izdvojeni članak

King of Booze: kako je zbog studenata cuganje postalo još zabavnije

LibertasApp osmislili su iz vlastite potrebe, jer su se i sami često vozili autobusima Libertasa, pa su raspored vožnji htjeli vidjeti gdje god da se nalazili, a imali su želju i naučiti nešto novo. Studentski im dani tako nisu prošli samo u učenju, već i u praktičnoj primjeni usvojenog gradiva. 

– Fakultet nas je definitivno kroz asortiman predmeta kvalitetno pripremio za probleme sa kojima smo se suočili. U prvim godinama stekli smo temelje potrebne da dalje nadogradimo naše znanje i kroz razne projekte na fakultetu naučili smo se timskom radu. Ukratko, fakultet nam je bio jako dobar temelj za daljnje učenje i unapređivanje kroz raznorazne projekte koje smo radili, komentira Ivan. 

Ivan i Dživo imaju pred sobom još jedan semestar na fakultetu RIT Croatia, dok je Andrej fakultet završio prošli semestar, no s kolegama i dalje surađuje. Nakon ovog uspješnog projekta, nastavili su dalje marljivo raditi i razvijati nove aplikacije. Jedna je od njih i aplikacija koja pomaže u parkiranju. 

– U suradnji s lokalnom firmom Universal Industries d.o.o. izradili smo aplikaciju koja pokazuje slobodna mjesta na parkingu poviše Grada. Aplikacija za parking funkcionira na principu senzora, koji je postavljen na svako parking mjesto i očitava stanje zauzetosti parkinga te šalje podatke koji se kasnije prikazuju u aplikaciji, kaže Ivan. 

Korisnik aplikacije tako može pojedinačno za svako mjesto vidjeti je li slobodno ili ne te koliko je ukupno slobodnih mjesta za parking. 

– Osim toga korisnik može vidjeti i neke informacije o parkingu te platiti parking putem SMS-a, dodaje Ivan, no to je samo jedan u nizu projekata koje su radili.

Facebook

Izdvojeni članak

Iza studija za izradu videoigara BINX stoji tim mladih i ambicioznih gamera

– U suradnji s DURA-om osmislili smo i isprogramirali aplikaciju Dubrovačko Oko, putem koje građani prijavljuju razne komunalne i manje probleme koji ih muče u gradu a potom administrator iz grada na iste odgovara i prosljeđuje ih nadležnim upravnim odjelima, opisuje Ivan.

 Da bi se još više približili turistima, osmislili su i interaktivnu kartu Dubrovnika koristeći GPS i iBeacone. Karta prikazuje važne gradske atrakcije i lokacije. Svoj bi rad voljeli vidjeti i šire od Dubrovnika, u ostalim hrvatskim gradovima, jer se u budućnosti vide kao uspješna tvrtka koja može kvalitetno zadovoljiti sve potrebe svojih klijenata. 

– Također se nadamo širenju te okupljanju mladih zainteresiranih ljudi da rade s nama na novim interesantnim projektima koristeći nove najmodernije tehnologije, dodaje Ivan. 

Ideja im nikada ne manjka, pa se ih uvijek razrađuju nekoliko istovremeno, a i konstantno rade na poboljšanjima postojećih smart city aplikacija. Trenutačno su ipak usmjereni samo na jedan projekt, koji nastaje u suradnji s novim Fast Foodom Fenix, a korisnicima će omogućiti naručivanje hrane i praćenje narudžbe online. Tempom kojim rade, za ove mladiće nema sumnje kako ih čekaju brojni izazovni projekti u budućnosti, koji će možda i ostale gradove učiniti pametnijima.