Pretraga

Ovo su najmlađi i najstariji nogometaš Svjetskog prvenstva u Brazilu

A- A+

Najmlađi igrač Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu je Kamerunac Fabrice Olinga, koji je 12. svibnja napunio 18 godina. S druge strane najstariji nogometaš natjecanja pravi je veteran, a čuva gol Kolumbije. Faryd Mondragon, bio je rezervni vratar još na SP-u u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine, a trenutno ima 42 godine i 364 dana. Sutra će proslaviti rođendan. Pročitajte i koja je prosječno najstarija momčad prvenstva, a koja najmlađa te gdje je u svemu tome smjestila Hrvatska.

Fabrice Olinga

Najmlađi nogometaš na Svjetskom prvenstvu član je selekcije protiv koje je Hrvatska zabilježila svoju najveću pobjedu u povijesti nastupanja na najvećim nogometnim smotrama. Kamerunac Fabrice Olinga tek je 12. svibnja postao punoljetan, a nastupa za belgijski Zulte Waregem, u koji je posuđen iz Malage.

Izdvojeni članak

Halilović postao daleko najmlađi debitant Vatrenih

Na tri kontinenta branio za 11 klubova

Najstariji je pak vratar kolumbijske izabrane vrste Faryd Mondragon. On će sutra proslaviti svoj 43 rođendan, a član je kluba iz kolumbijske lige Deportivo Cali.

U svojoj dugoj i bogatoj karijeri branio je za 11 klubova na tri kontinenta, a kada je riječ o europskim, nastupao je u Metzu, Real Zaragozi, Galatasarayu i Kölnu.

Ako dobije šansu braniti za reprezentaciju u Brazilu, postat će najstariji nogometaš u povijesti koji je igrao u nekoj utakmici SP-a.

Izdvojeni članak

Najmlađi debitant Hrvatske Davis Cup reprezentacije Borna Čorić (16) ostavio sjajan prvi dojam

Tko ima najstariju, a tko najmlađu reprezentaciju?

Najmlađu reprezentaciju i to drugo Svjetsko prvenstvo zaredom ima Gana. Prosjek njihove momčadi je 25.44 godine. Najmlađi igrač u sastavu im je 21-godišnji Rashid Sumaila, a najstariji je Michael Essien s 31.

S prosjekom 28.92 godine najstarija momčad natjecanja u Brazilu je Argentina. Najmlađi igrač ove reprezentacije je Marcos Rojo, koji ima ‘zrele’ 24 godine. Najstariji je 33-godišnji Hugo Campagnaro.

Hrvatska je među 32 sudionice SP-a po starosti na 14. mjestu s prosjekom od 27.18 godina. Najmlađi Vatreni je Mateo Kovačić s 20 godina, a Stipe Pletikosa najstariji s 35.

Kada je riječ o najmlađim i najstarijim nogometašima, koji su zaigrali na svjetskim prvenstavima u povijesti, FIFA-ini podaci govore sljedeće. Najmlađi igrač koji je ikada nastupio na SP-u je reprezentativac Sjeverne Irske Norman Whiteside, koji je 1982. u Španjolskoj zaigrao protiv Jugoslavije sa 17 godina, jednim mjesecom i deset dana.

Najstariji pak nogometaš, koji je nastupio na nekom svjetskom prvenstvu je Kamerunac Roger Milla. On je u utakmici s Rusijom na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994. istrčao na teren s 42 godine, jedan mjesec i osam dana.

Kao što smo napomenuli, stane li na gol Kolumbije Mondragon, postat će najstariji nogometaš koji je nastupio na SP-u.