Pretraga

Pitali smo mlade kako su odabrali srednju školu: ‘Ne znam ni sama, na kraju sam bila zadovoljna’

A- A+

Učenici osmih razreda već su obavili prve prijave u sustav upisa srednjih škola, a od idućeg tjedna, 28. lipnja, započinju i same prijave škola. Ako upisujete srednju školu i još niste sigurni što biste upisali, na pravom ste mjestu. Mlade smo pitali koji su njima faktori bili bitni pri odabiru željene srednje škole.

VOX kako ste birali srednju školu

Kako ste birali srednju školu | foto: srednja.hr

Osmašima je još kratko ostalo do odluke koju srednju školu će upisati. Početak upisa već je krenuo, a sve najvažnije informacije o tome možete pronaći ovdje. Ako ste još neodlučni oko toga koju školu biste upisali, možda će vam pomoći savjeti drugih mladih. Oni su nam otkrili kako su birali srednju školu.

– Ne znam ni sama kako sam ju odabrala, to me zanimalo. Bila sam zadovoljna svojim odabirom na kraju, rekla nam je jedna djevojka.

@srednja_hr

A kako ste vi odabrali svoju srednju? 😁 #srednja #srednjaskola #srednjahr #fyp #foryoupage

♬ original sound – srednja_hr – srednja_hr

Sljedeći prolaznik kazao nam je da je u osmom razredu išao na profesionalnu orijentaciju koja je trajala četiri sata. To mu je najviše pomoglo pri upisima.

– Najviše mi je odgovaralo neko tehničko zanimanje pa sam odabrao tehničku školu. Bilo mi je super, naveo je mladić.

Dodao je da učenici u toj dobi još ne znaju kojim bi se zanimanjem htjeli baviti pa je profesionalna orijentacija jako korisna. Prolaznici su nam još rekli da su srednju školu birali po tome što ih zanima ili su im određenu srednju školu preporučili prijatelji.

Nedavno smo na ovu temu održali i podcast u kojem smo pričali sa stručnjakom iz CARNET-a, a pogledati ga možete u nastavku:

Čitav podcast na temu upisa u srednje škole možete pogledati na našem YouTubeu:

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.