Pretraga

Uskoro kreće odabir srednjih škola: Na jednom mjestu saželi smo sve što morate znati o upisima

A- A+

Završila je nastava u još jednoj školskoj godini, ali obveze oko škole još uvijek nisu gotove za sve učenike. Osim maturanata imaju ih i učenici osmih razreda. Pred njima je proces odabira i upisa u srednje škole pa je ovo bila izvrsna prilika da u našem podcastu ugostimo Tomislava Rožića, koordinatora upisa u srednje škole pri CARNET-u. Odgovorio nam je na neka od ključnih pitanja učenika i roditelja – među ostalim, kako se prikupljaju bodovi za upis, što je s učenicima koji imaju zdravstvene teškoće i kako izgledaju rang-liste upisa.

U 44. epizodi podcasta ugostili smo Tomislava Rožića iz CARNET-a i odgovarali na važna pitanja o upisu srednje škole

U 44. epizodi podcasta ugostili smo Tomislava Rožića iz CARNET-a i odgovarali na važna pitanja o upisu srednje škole| foto: srednja.hr

Učenici osmih razreda već su obavili prve prijave u sustav upisa srednjih škola, a od idućeg tjedna, 28. lipnja, započinju i same prijave škola. Na upisima će se učenicima bodovati zajednički, dodatni i poseban element, pojasnio je sugovornik u našoj najnovijoj epizodi podcasta, Tomislav Rožić, koordinator za upise pri CARNET-u.

Što se boduje na upisima?

– Zajednički element čine ocjene iz dosadašnjeg obrazovanja i on se još dodatno dijeli na osnovu toga koji se program upisuje. Ako se radi o programima koji traju dvije godine, onda se u obzir uzima samo opći uspjeh od 5. do 8. razreda. Dalje se u obzir uzima sve više elemenata, najviše elemenata se uzima u obzir pri upisu u četverogodišnje strukovne i gimnazije, koje upisuje većina kandidata. Tu se boduju opći uspjesi od 5. do 8. razreda zajedno s ocjenama u 7. i 8. razredu iz Hrvatskog, Matematike, prvog stranog jezika, a pravilnik još propisuje bodovanje iz dvaju predmeta koji su posebno važni za nastavak obrazovanja u pojedinom programu, a jedan predmet odabire sama škola, pojasnio je Rožić.

Ističe da trenutno postoje samo dvije kategorije kandidata koji mogu steći jedan ili dva dodatna boda, a to su kandidati bez odgovarajuće roditeljske skrbi i oni koji su pripadnici romske nacionalne manjine. Ostale kategorije su tzv. pravo prednosti za kandidate koji imaju zdravstvene teškoće i ono služi tome da ako dođe do dijeljenja zadnjeg mjesta unutar kvote za upis nekog programa da kandidat koji ima aktivirano pravo prednosti to pravo i ostvari. U podcastu smo se dotaknuli i načina bodovanja sportskih te natjecanja u znanju, kao i prijemnih ispita koje provodi osam zagrebačkih škola.

– Ti ispiti u principu donose deset bodova i oni se pridodaju ukupnom broju bodova koje kandidat ostvaruje u svom dosadašnjem osnovnoškolskom obrazovanju. Temeljem tih deset bodova radi se dodatna diferencijacija i mislim da je to vrlo vrijedan alata za škole koje ga žele iskoristiti, pogotovo ne u kojima je velika navala tzv. superodlikaša, kaže Rožić i pohvaljuje novu praksu škola prema kojoj će se pisati jedinstveni ispiti po programima.

Izdvojeni članak
školske klupe u praznoj učionici

Krenuo proces upisa u srednje za 40 tisuća učenika: Ovo su važni datumi na koje morate obratiti pažnju

Neke škole određuju minimalni prag

Kada je riječ o minimalnom bodovnom pragu na upisima koji su odredile neke škole, naš sugovornik pojašnjava da ga određuju samo škole koje to žele i to je u potpunosti u ingerenciji škola. Pred učenicima je sada i provjera svih podataka u sustavu upisa, a oni koji uoče da im je neka ocjena pogrešno unesena, nije uopće unesena ili im nije unesen prosjek ocjena trebaju se javiti svojim razrednicima.

– Oni imaju mogućnost ispravka netočno unesene ocjene. Ako bilo što dalje neće valjati, nastavnici, učenici i roditelji mogu se javiti CARNET-ovom Helpdesku pa ćemo riješiti poteškoću, navodi Rožić.

Za učenike s teškoćama u razvoju prijave su već gotove i oni će uskoro biti rangirani. Učenici koji upisuju sportske odjele već su iskazali interes za to, a za njih je dalje procedura ista kao i ostalim redovitim kandidatima.

Izdvojeni članak
ispit

Ne, u Zagrebu neće biti jedan prijemni koji će priznavati sve škole: Bit će ih više, evo detalja

Kako funkcioniraju rang-liste?

Ključni datum upisa u srednje, kako smo i spomenuli u uvodu, je 28. lipnja, kada započinju prijave srednjoškolskih programa. Učenici mogu prijaviti najviše šest programa, a oni trebaju biti poredani tako da je na prvom mjestu program koji najviše žele upisati.

– Preporuka je zapravo da ne mijenjate poredak. Naravno, prvi dan većina kandidata će se malo poigrati, prijavljivat će neke druge škole izvan tih šest, sve do 7. srpnja do kad kandidati imaju mogućnost obrisati program, ponovno ga dodati, mijenjati im prioritet. Ono što je najvažnije je da, ako će se u početku malo istraživati i pogledati što više škola, da zadrže prijave onako kako zaista imaju namjeru upisati, navodi Rožić.

Što više učenici mijenjaju programe to se više mijenja stanje na ljestvicama. Pojasnio nam je i kako funkcioniraju te ljestvice.

– One se svaki puni sat osvježavaju. Dakle, u 12, 13, 14, 15 i tako 24 sata dnevno sve do 10. srpnja do objave konačnih. Aplikacija svaki sat uzima sve promjene koje su se dogodile, sve promjene koje bilo koji kandidat u Hrvatskoj napravi. I ona se trudi za svakog kandidata pronaći program i školu koja mu je najviši prioritet, dakle cijelo vrijeme vas se trudi ugurati unutar kvote prvog odabira. Ako ste, primjerice, na prvo mjesto stavili neku gimnaziju koja prima 40 kandidata, vi ulazite u sraz sa svim kandidatima koji su prijavili tu školu, a da im je to na prvom mjestu. Ili ako ne ostvaruju pravo upisa na svoj prvi ili drugi odabir i ako im je ta škola na trećem mjestu, onda su i oni na toj ljestvici. I sad, ovisno o tome hoće li netko pomaknuti neki drugi prioritet na koji ostvaruje pravo upisa na više mjesto, onda će se taj kandidat maknuti s ljestvice, rekao je, među ostalim, Rožić.

Novost na ovogodišnjim upisima je da više nema dostave prijavnica u školu nakon što izađu rang-liste, a koji su daljnji koraci koje učenici trebaju obaviti kako bi se i službeno upisali u srednju školu poslušajte u našem podcastu u nastavku.

Podcaste možete pratiti i na našem Spotify profilu:

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Copy link
Powered by Social Snap