Pretraga

Pitali smo vas koliko često perete zube, dio rezultata pomalo je zabrinjavajuć

A- A+

Krajem ožujka u tjednu oralnog zdravlja, upitali smo vas u anketi koliko često perete zube. Sudjelovalo je 1.559 naših čitatelja, od kojih velika većina ipak drži do oralnog zdravlja. Međutim, ima onih kojima pranje zubi ipak nije redovna aktivnost, što je poprilično zabrinjavajuće.

Foto: Unsplash

Hrvate već godinama prati loš glas kada je riječ o oralnoj higijeni. Podaci od prije nekoliko godina pokazuju da se u Hrvatskoj zubi peru svaki peti dan, a godišnje se samo jednom promijeni četkica za zube, što nas stavlja na samo dno europske ljestvice oralnog zdravlja.

Djecu se još od vrtićkih i osnovnoškolskih dana uči da je oralna higijena izrazito važna te da je zube potrebno prati nakon svakog jela. No, treba razumjeti da je redovno pranje zubi navika koju je teško steći u kasnijoj dobi, pa smo vas odlučili pitati koliko često perete zube.

Što kažu rezultati?

U anketi je sudjelovalo čak 1.559 naših čitatelja, a rezultati uveliko naginju redovnom pranju zubi. Tako, primjerice, čak 428 ispitanika pere zube jednom dnevno, dok njih 996 to čini nekoliko puta u danu.

S druge strane, 33 ispitanika pere zube svaki drugi dan, 18 njih jednom u tri dana, dok 84 naših čitatelja pere zube jednom u pet dana i rjeđe. Rezultati, dakle, nisu toliko poražavajući kako se navodilo u istraživanjima od prije nekoliko godina, no treba ipak uzeti u obzir količinu i dob uzorka.

Screenshot: srednja.hr

Pranje zubi protiv uklanjanja hrane i plaka

Naime, Američka stomatološka udruga preporučuje pranje zuba dva puta dnevno pastom za zube s fluorom po dvije minute svaki put, prenosi zdravstveni portal MayoClinic.

Pranje zubi pomaže u uklanjanju hrane i plaka, ljepljivog bijelog filma koji se stvara na zubima i sadrži bakterije. Nakon obroka koji sadrži šećer, bakterije u plaku proizvode kiseline koje napadaju zubnu caklinu te tako mogu uzrokovati karijes.

Izdvojeni članak

Borite se za žutim mrljama na zubima? Ove prirodne metode bi vam trebale pomoći!

Plak koji se ne ukloni na vrijeme, također se može i stvrdnuti u kamenac, pa održavanje zuba čistima postaje značajno teže. Nakupljanje kamenca na desnima dovodi i do upale koja uzrokuje bolest desni.

Osim pranja zuba, preporučuje se i čišćenje koncem za zube, korištenje tekućine za ispiranje usta, unošenja dovoljno vode, zdrava prehrana sa smanjenim unosom šećera i gaziranih napitaka, mijenjanje četkice za zube svaka tri do četiri mjeseca i redovni stomatološki pregledi.