Pretraga

Borite se za žutim mrljama na zubima? Ove prirodne metode bi vam trebale pomoći!

A- A+

Kada je u pitanju ljepota, spremno smo napraviti sve i svašta, osim se dugotrajno posvetiti tome. Primjera radi – vježbati tri puta tjedno nije opcija, ali ćemo zato rado probati sve moguće napitke koji navodno pomažu otopiti ona tri kilograma više. Slična je stvar i sa zubima, pogotovo kada ih želimo izbijeliti.

Scena iz filma ‘Bring it on’; screenshot: YouTube

Malo koje stvar je toliko privlačna koliko lijep osmijeh, baš kao što je i malo što toliko odbojno koliko groblje u ustima, da se slikovito izrazimo. Nećemo osuđivati, nekad do problema sa zubima dolazi zbog stvari na koje se i ne može pretjerano utjecati, a pogotovo kada je u pitanju boja.

Naravno da vam neće pomoći ako pušite kutiju cigareta dnevno, ako jedete previše slatkiša ili dnevno popijete više čaša gaziranog soka negoli vode. Nekako se i pretpostavlja da ćete redovito četkati zube, koristiti zubni konac, a možda čak i ponekad vodicu za ispiranje usta. Ali, čak i kad sve radite kako treba, nekad se to žutilo sa zubi jednostavno ne da maknuti.

U tim situacijama, potrebno je posegnuti za nekim drugim rješenjima. Postoji ih mali milijun, ali nisu svi jednako pristupačni, kao ni zdravi. Zato vam danas donosimo nekoliko prirodnih načina nakon kojih biste trebali vidjeti rezultate, kako piše Healthline.

Izdvojeni članak

Kako izbjeći neugodne posjete zubaru: Savjeti za pravilnu njegu zubi

Ispiranje usta

Na engleskom se ova metoda zove oil pulling, a nije riječ o nečemu pretjerano zahtjevnome. Jednostavno, uzmete neko ulje i onda ispirete usta s njime i tako se rješavate bakterija koje uzrokuju nakupljanje plaka – a to je ono zbog čega vam zubi izgledaju žuti.

Možete koristiti bilo koje ulje kako biste ispirali usta, ali kokosovo ulje je čest izbor zbog ugodnog okusa (ipak ćete morati to držati neko vrijeme u ustima) i zato što ublažava upale te ubija bakterije. Iako je kokosovo ulje možda najboljeg okusa, možete se odlučiti za bilo koje drugo. Bitno je samo da 15-20 minuta ispirete usta uljem. Naravno, potrebno je to raditi redovito.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je između ostalog popularan sastojak u zubnim pastama, upravo zato što pomaže u izbjeljivanju zubi. Neka istraživanja su pokazala da su upravo te zubne paste one koje su najučinkovitije u uklanjanju žutih mrlja. Što više sode, to će biti vidljivija promjena.

Osim korištenja takvih zubnih pasta, možete direktno nanijeti sodu bikarbonu i tako pojačati djelovanje. Sodu možete kupiti u bilo kojem marketu, a dovoljno je pomiješati jednu žličicu sode s dvije žličice vode. S time jednostavno četkajte zube par puta tjedno – pazite da ne pretjerate jer biste mogli samo dodatno oštetiti zube.

Vodikov peroksid

Vodikov peroksid se koristi za dezinfekciju rana upravo zbog antibakterijskog djelovanja. Ipak, on je nešto agresivniji od prijašnjih rješenja, pa se ne preporučuje pretjerivati. Mada je sasvim okej da potražite zubnu pastu koja sadrži vodikov peroksid – ali ne u prevelikoj količini. Idealno one koje sadrže jednopostotni vodikov peroksid.

Osim u zubnoj pasti, možete ga koristiti i odvojeno – kao vodicu za ispiranje ili kao pastu s kojom ćete četkati zube. Pobrinite se da koristite vodikov peroksid od 1.5% ili 3%, sve više će biti preagresivno. Kao vodicu za ispiranje ne trebate ništa više raditi (osim što možete malo oslabiti uz vodu), a za pastu ćete morati pomiješati dvije žličice peroksida s jednom žličicom sode bikarbone.

Još neke ideje

Dok su prve tri metode provjerene i trebale bi vam pomoći, postoje još neke za koje nije dokazano da mogu napraviti velike pomake. Ali ako ste na rubu, vjerojatno ste spremni probati sve što neće naštetiti. Pa zato možete slobodno probati (ali u malim količinama) trljati zube s narančama, limunima ili korom od banane. Ispiranje usta s jabučnim octom bi također trebalo pomoći, kao i četkanje aktivnim ugljenom ili kaolin glinom.