Pretraga

Pitali smo vas štedite li: ‘Pokušavam izdvojiti 200 kuna od plaće svaki mjesec’

A- A+

Povećana inflacija i rast cijena, zahvatila je i studente. Iako se studentski poslovi mogu još lako pronaći, minimalna satnica mnogima nije dovoljna za pokriće svih troškova. Iz tog smo vas razloga u anketi odlučili upitati štedite li. Evo što ste nam rekli.

Foto: Unsplash

Štednja je teška tema za mnoge, a pogotovo za studente. Uz studentski budžet, koji je nerijetko nedovoljan kada se zbroje troškovi stanovanja, hrane i izlazaka, mjesta za štednju, tvrde mnogi, gotovo da ni – nema.

Rezultati nisu loši

Kako bi otkrili ima li onih koji ipak uspiju sačuvati koju kunu, odlučili smo napraviti anketu u kojoj je sudjelovalo gotovo 400 ispitanika. Evo kakvi su rezultati.

Dakle, 47 posto ispitanika ipak uspijeva štedjeti, njih 20 posto ne štedi, dok se nešto više od 32 posto njih izjasnilo da ponekad stavi koju kunu sa strane. Kako bismo, ipak, dobili još stvarniju sliku, odlučili smo upitati studente Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Niku, Dinu Tenu, uspijevaju li oni uštedjeti.

– Štedim, ali mislim da je to jako teško za studente. Pokušavam izdvojiti 200 kuna od plaće svaki mjesec, ali mi ponekad ne uspije jer ne stignem puno raditi, objašnjava nam Nika.

Izdvojeni članak
bitcoin kriptovalute

Mladi sve više ulažu u kriptovalute, stručnjak: ‘To je dobra ideja, ali ulažite u svoje obrazovanje’

Studentima je teško, osobito ako se sami financiraju

S druge strane, njen kolega Dino, ne uspijeva ništa uštedjeti jer se u potpunosti sam financira, a primanja su mu – mala.

– Smatram da je studentima izrazito teško uštedjeti zbog veličine primanja, osobito ako se samostalno financiraju. Dok plate stanarinu, hranu i ostale potrepštine, ne ostane im puno za uštedu, smatra Dino.

Tena, baš kao i Nika, pokušava štedjeti koliko god može s obzirom na primanja koja ima od studentskom posla te smatra da tako mogu i drugi studenti, bar u nekoj mjeri.

– Može se naći dosta dobro plaćen studentski posao, a uz raspored financija i primanja, može se uštedjeti. Iz osobnog iskustva to potvrđujem, napominje Tena.