Pretraga

Playlista za svadbe: Ako si iz Hrvatske ove ćeš pjesme čuti na svakom piru

A- A+

I dok će tamo neki Danci, svadbeni obred i popratno slavlje obaviti u roku par sati, u krugu nekoliko članova uže obitelji i kumova te bezbrižno poći svojim kućama u ponoć, kod nas se pir priprema mjesecima, koliko obično i treba čekati na slobodan termin u svadbenom salonu. U tom periodu, mladenci uglavnom dobiju nekolicinu sijedih, više puta odluče sve otkazati, a nerijetko dođe i do nesuglasica među obiteljima mladenaca.

Obzirom da sve mora biti bezgrešno, a trebaju se ispoštovati ukusi i interesi mnoštva ljudi, niz je komplikacija na dnevnom redu. Jer valja dati dobre razloge zašto na pir ne želite pozvati očeva druga iz vojske, s kojim se zadnji put vidio prije 32 godine, kad je i služio vojsku u Kragujevcu.

Izdvojeni članak

Prosječna dob za odlazak pred oltar i ostalo što ste željeli znati o brakovima u Hrvatskoj

I nakon što ste uz niz kompromisa uspjeli skratiti popis uzvanika na pristojnih 350 ljudi, odredili menije, odabrali fotografe i cvjetne aranžmane, prošli pripreme u crkvi, da bi svadba bila nezaboravna, bitna stavka je odabir muzikaša koji će se pobrinuti da atmosfera bude nezapamćena. Ili barem u rangu (nikako ispod toga) onoga kad se udavala Marijana susjeda Joze.

Muzičari koji sviraju na svadbama su jedna osobita supkultura, ali nećemo sada detaljnije o njima, nego spomenimo samo da ima nekoliko bitnih stavki dogovora s njima. Jedna od njih je svakako pjesma za prvi ples.

Moj lipi anđele, Ruža crvena ili Što to bješe ljubav su primjeri ziheraške pozadine za prvi ples, koje će vam vjerojatno predložiti i muzikaši, ako ste neodlučni.

Izdvojeni članak

Djevojke i mladići, odahnite: Dobna granica za brak u Hrvatskoj se povećala

Druga bitna stavka dogovora s bendom je jesu li dozvoljene narudžbe ili ne. Ako se pogodite tako da gosti mogu naručivati pjesme, cijena je niža, ali u tom slučaju svoj pir stavljate pod rizik da tetka iz Göppingena preuzme kormilo i naruči blok pjesama koje je slušala dok je bila mlada, a koje na svadbi odgovaraju isključivo njenom raspoloženju.

Premda je muzika bitan dio svadbenog slavlja te ju mladenci nastoje prilagoditi vlastitim preferencijama i/ili podneblju iz kojeg dolaze, čini nam se da na kraju određene pjesme ne mogu zaobići nijednu svadbu kod nas.

U redakciji portala srednja.hr. ima nas iz različitih dijelova Lijepe naše pa smo sastavili playlistu pjesama koje se mogu čuti na praktički svakoj svadbi u Hrvata. Dakako lista nije i ne može biti konačna pa će nam biti jako drago da ju u komentarima dopunite i vi.

Obvezne pjesme na hrvatskim svadbama:

Danas majko ženiš svoga sina (x 4)

Ruža crvena

Moj lipi anđele

Što to bješe ljubavi

Divno je biti nekome nešto

Gdje je ljubav tu si ti

Jedan život malo je

Jedina ljubav

Ne plači majko

Zelene oči

Prijateljice

Zora bila

Nesanica

Garavušo garava

Neće snaša tamburaša

Otvor ženo kapiju

Da nije ljubavi

Hej, haj vinca, ca

Kuća na kraju sela

https://www.youtube.com/watch?v=H2ATzM904rU

Lijepa li si

Ako me ostaviš

Oči boje lavande

Lutka za bal

Moje zlato

Proud Mary Mix (to je onaj rock’n’roll remix koji na noge digne sve dobne skupine, s naglaskom na starije goste. Uz taj splet pjesama, zrelije generacije se prisjete lijepih vremena kada su izlazili po diskačima)

U ljubav vjere nemam

Nikoga nisam volio tako

Juliška

Čerge

Nećemo noćas doma

Nitko nema dva života

Cesarica

Mađarica

Jutro je

Ja još uvijek kao momak živim

Završna napomena: Univerzalno zabranjena pjesma na svadbama je – Nije život jedna žena.