Pretraga

Djevojke i mladići, odahnite: Dobna granica za brak u Hrvatskoj se povećala

A- A+

Prosječna starost za stupanje u brak unazad pola stoljeća povećala se za  pet godina. Da, dobro ste pročitali. Stoga djevojke, nema razloga za paniku ako ste sve do sad mislile da ste stupanjem u 25. godinu ušle u kategoriju ‘stare cure’. 

Foto: Pinterest

Izdvojeni članak

Provjerite s koliko se godina ljudi ulaze u brak diljem svijeta

I dok su djevojke i mladići 1960-ih godina na ovamo u brak stupali od 22 do 25 godina, danas se prosječna dob za udaju povećala za pet godina. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, nevjeste i ženici u brak u 21. stoljeću stupaju između 28 i 31 godine života.

Opće je poznata stvar da su naši bake i djedovi pa čak i majke i očevi u brak stupali znantno ranije od svojih potomaka, no dobna granica za udaju, odnosno ženidbu povećala se za čak pet godina. Iako bi ranije djevojke koje su prevalile 25. godinu života tada već bile u žargonu nazvane ‘za otpis’, situacija se na sreću okrenula u njihovu korist.

Također, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, broj građanskih brakova u 2015. godini u odnosu na 2000. godinu porastao je za 13 posto, a vjerskih se smanjio za 22 posto.