Pretraga

Posjetite dane NSK i upoznajte se sa skrivenim blagom koje krije

A- A+

Ako se želite upoznati s bogatim arhivom Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu, od 17. do 20. veljače pravo je vrijeme za to. Naime u povodu Dana NSK, organizirani su obilasci, uz pratnju stručnog osoblja. Ove je godine poseban naglasak stavljen na muzičku zbirku. Zainteresirani imaju priliku bolje upoznati zbirku iz spomenutog područja, putem stručnih predavanja vezanih za glazbu te koncerata harfista, sopranista te komornog ansambla Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Screenshot: You Tube

U sklopu Dana Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu, od 17. do 20. veljače moguće se pobliže upoznati s arhivom spomenute institucije. Uz stručnu pratnju moguće je razgledati Zbirku rukopisa i starih knjiga, Grafičku zbirku, Zbirku zemljopisnih karata i atlasa, Zbirku muzikalija i audiomaterijala, Zbirku inozemne Croatice te Zbirku knjižnične građe o Domovinskome ratu. Poseban je naglasak ove godine stavljen na muzičku zbirku te će uz obilazak pismohrane, biti organizirana stručna predavanja i koncerti harfista, sopranista, kao i komornog ansambla Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Knjižnica u domu na Savi: ‘Imamo stručne naslove koji se ne mogu naći drugdje u gradu’

Obilasci pod stručnim vodstvom u 10, 12, 15 i 17:30 sati, uključuju i posjet zbirkama građe posebne vrste, u kojima se nalaze vrlo vrijedni dokumenti fonda NSK, koji se sastoje od najstarijih hrvatskih knjiga i rukopisa, važnih zemljopisnih karata, iseljeničkoga tiska, vrijednih grafika, te otprilike 3500 digitaliziranih novinskih članaka iz 1991. i 1992. godine na računalu u prostoru čitaonice.

Za obilazak Knjižnice obvezne su prijave e-poštom [email protected].

Obilasci traju približno jedan sat.

Na kraju svakog obilaska prikazat će se film Hrvatske radiotelevizije ‘I to je Hrvatska – Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu’, autora Roberta Knjaza.

Ako iz nekog razloga ne možete otići u NSK ili nećete biti odabrani u ture obilaska, ovdje pogledajte spomenuti film.