Pretraga

Poslodavci životopis čitaju u prosjeku 7 sekundi: Istaknite se uz ovih 5 savjeta

A- A+

Znate da ste odličan kandidat za posao kojeg želite, vaša mama misli da ste najbolji kandidat za taj posao, ali kako u to uvjeriti poslodavca? Ne pomaže ni to što imate otprilike sedam sekundi, koliko prosječan poslodavac potroši na čitanje životopisa, da biste ostvarili taj cilj. Da vam olakšamo popisali smo pet važnih savjeta za pisanje životopisa, a doznali smo i iskustva mladih koji su nedavno prošli potragu za poslom.

savjeti za dobar životopis

Evo kako napisati životopis kojeg će poslodavci pročitati i zapamtiti | Foto: Canva, srednja.hr

Prva prepreka na koju ćete u potrazi za poslom naići je ujedno i jedna od težih. U prvom krugu prijava šaljete svoj životopis i vaš je zadatak izdvojiti se u masi ostalih kandidata. Što vam pri tome može zadavati glavobolju sažela je naša čitateljica Tea, koja je uspjela dobiti posao za koji se prijavila.

– Najteže mi je bilo opisati neke svoje vrline i lijepo ih istaknuti jer nisam željela ostaviti dojam da se hvalim. Budući da je to trebao biti kratak životopis, nisam bila sigurna na što staviti naglasak i kako izdvojiti ono što će poslodavac smatrati najvažnijim jer sam učila samo pisanje baš velikog i opširnog životopisa, navodi Tea.

Ne pomaže pritom ni podatak da za ostaviti odličan prvi dojam na potencijalnog poslodavca imate točno 7.4 sekundi. Toliko, naime, prosječni poslodavac potroši na čitanje životopisa, pokazalo je istraživanje platforme Ladders. Ipak, u istraživanju su koristili tehnologiju za praćenje pokreta očiju pa su otkrili i što poslodavcima najviše privlači pažnju.

Savjet #1: jasna struktura

Životopisi koje su poslodavci najduže čitali imali su jednostavnu strukturu i sekcije jasno označene naslovima. Ispod svakog radnog iskustva u natuknicama su navodili najvažnija postignuća na tim poslovima. Uz to, pri vrhu životopisa istaknuli su par rečenica o sebi, svojim vještinama i poslovnim ciljevima.

Oduprite se porivu da što više informacija ugurate u svoj životopis. Koristite kratke rečenice i natuknice, a sekcije svojeg životopisa jasno odvojite naslovima. Nakon što ste definirali strukturu, preostaje još jedno ključno pitanje, a ono se tiče sadržaja. Što sve uvrstiti u svoj životopis? Naša čitateljica Nikolina osvrnula se upravo na tu dilemu, koju je imala pišući svoj životopis.

– Životopis sam znala napisati jer smo u srednjoj školi imali jednu divnu profesoricu koja nas je svake godine tražila da vježbamo. Jedino sam imala poteškoća opisati svoje vještine i izdvojiti svoje najveće uspjehe. Na kraju je to ispalo u redu, jer su me zaposlili. Ali isto tako znam da je teško pronaći odgovarajući template za pisanje životopisa, jer se na internetu mogu naći različiti obrasci, pa se uslijed velikog izbora neki ne snađu i odustanu, ističe Nikolina.

Izdvojeni članak
Europska godina vještina

Uspješni mladi ljudi odgovaraju: Vještine koje morate imati za poslove budućnosti

Savjet #2: uključite četiri ključna elementa

Za ovu dilemu postoji vrlo jednostavno rješenje – koristite Europass. Riječ je o posve besplatnom alatu za pisanje životopisa kojeg je kreirala Europska unija. Sve što trebate jest izraditi svoj račun na web stranici Europass te ispuniti svoj profil podacima o obrazovanju i radnom iskustvu. Uz svaki korak pronaći ćete savjete i upute koje će vam pomoći u snalaženju.

Nakon što popunite profil, odaberite dizajn svojeg životopisa i preuzmite ga. Vaši podaci ostaju spremljeni na računu, što je jako korisno jer u svakom trenu možete doraditi i preuzeti novu verziju svojeg životopisa.

Vaš životopis bi se trebao sastojati od nekoliko elemenata, a osnovni su: ime i prezime, kontakt, radno iskustvo, obrazovanje i osobne vještine. Koristite li Europass, sam sustav će se pobrinuti da ništa od toga ne zaboravite uključiti, kao i da dizajn bude pregledan s jasno istaknutim sekcijama.

Savjet #3: uključite ove vještine i iskustva

Osobne vještine odnose se na strane jezike koje ste naučili i digitalne vještine koje ste stekli. Ako niste sigurni u svoje digitalne vještine, na stranici Europassa možete proći i besplatan test digitalnih vještina, na kraju kojeg dobijete i potvrdu koju možete prilagati uz prijavu za posao.

Kad unosite podatke, koristite obrnuti kronološki red, odnosno prvo navedite najnovija iskustva. Ako nemate puno radnog iskustva, navedite i studentske poslove, stažiranje ili volontiranje. Uz svako iskustvo kratko i jasno istaknite ključne vještine koje ste stekli na tim poslovima.

Imate li već puno radnog iskustva, navedite samo ono koje je relevantno za posao na koji se prijavljujete. Podsjetimo, poslodavci će vaš životopis čitati poprilično kratko, stoga ih ne želite zatrpati nepotrebnim informacijama.

Savjet #4: motivacijsko pismo je dobra ideja

Bez obzira je li motivacijsko pismo obavezno za posao na koji se prijavljujete, nikad ga nije naodmet napisati. Životopis je vaša iznimno kratka biografija, a zainteresira li on dovoljno potencijalnog poslodavca, u motivacijskom pismu možete na kreativniji i rječitiji način objasniti zašto želite raditi baš taj posao za koji se prijavljujete.

Na web stranici Europass dostupan je alat koji vas vodi i kroz taj postupak, uz brojne savjete i primjere. Uputit će vas, primjerice, da opišete što vas je motiviralo da se javite na taj oglas za posao i zašto mislite da ste dobar kandidat. Alat za motivacijsko pismo Europassa potražite ovdje.

Foto: Europska komisija

Savjet #5: provjerite gramatiku

Tipfeleri i gramatičke greške dogode se svima. Ipak, prijava za posao trebala bi izgledati profesionalno. Pošaljete li svoj životopis s gramatičkim greškama, moglo bi izgledati kao da se i niste baš potrudili oko prijave, bez obzira što to vjerojatno nije istina. Stoga, koristite alate poput Worda koji će provjeriti vašu gramatiku.

Bonus savjet: nastavite raditi na svojim vještinama

Dobar životopis otvorit će vam vrata, no želite li još bolju šansu za uspjeh, razmislite i o vašim vještinama. Današnje tržište rada traži zaposlenike koji nikad ne prestaju stjecati nove vještine ili brusiti već postojeće. Imate li manje od 30 godina, na web stranici Učinimo to možete pronaći brojne programe Europske unije namijenjene mladima koji se žele profesionalno razvijati.

Neki od programa EU-a koji nam pomažu uključiti se u tržište rada su:

  • Erasmus+, program za obrazovanje i rad u inozemstvu
  • Garancija za mlade, program osposobljavanja za različita zanimanja namijenjen mladima koji žele promijeniti karijeru
  • Inicijativa ALMA namijenjena stjecanju praktičnog iskustva uz mentorstvo u inozemstvu
  • Europske snage solidarnosti, program kojim mladi razvijaju meke i tvrde vještine na projektima kojima je cilj stvaranje uključivijeg društva.

Na web stranici Učinimo to pronađite više informacija o ovim, ali i drugim mogućnostima za stjecanje dodatnih vještina u Europskoj uniji.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Europske komisije