Pretraga

Metoda mini suknje: Kako napisati molbu za posao a da ju poslodavac pročita

A- A+

Pisanje životopisa i nije nekakav problem, ali kod pisanja molbe ili pisma namjere, mnogi od nas rade greške. Pišemo preduge traktate o svojim nagrada za najboljeg redara u osnovnoj školi ili šture i suhe rečenice koje bi uspavale bilo koga. Zato je tu metoda mini suknje koja će vam pomoći da napišete savršenu molbu za posao.

Osnovno pravilo metode mini suknje je da pismo namjere, baš poput minića, mora biti dovoljno kratko da bude duhovito i dovoljno dugo da pokrije sve važne dijelove, piše Huffington post.

Metoda nalaže da bi se u pisanju molbe trebali držati ovih pet pravila.

Spominjite imena

Morate si nekako otvoriti vrata. Možda volimo misliti da je svijet meritokratsko mjesto, ali stvarnost je nažalost drugačija. Ako poznate nekoga u firmi spomenite njegovo ili njeno ime.  U stvarnom svijetu važno je biti povezan. Najbolje je da spomenete osobu dok pišete o tome kako ste čuli za posao. Naravno, prije toga pitajte osobu koju planirate spomenuti za dopuštenje. 

Twitterizirajate informacije

Pišite kao na Twitteru. Tu se naravno ne misli da bi trebali kratiti riječi nego da bi trebali sve bitne informacije napisati u što manje teksta. Cijelo pismo namjere trebalo bi imati ovih pet rečenica:

– Za koji se posao javljate

– Kako ste čuli za posao

– Zašto ste zainteresirani/kvalificirani

– Kratki iskaz entuzijazma oko firme, posla, vaših sposobnosti da obavljate taj posao

Profesionalni kontakti

Iako su svi vaši kontakti dostupni na životopisu, obavezno ih dodajte i na kraju pisma namjere. Mora vas se biti lako kontaktirati. Ne želite da vas netko tko vas želi zaposliti mora tražiti. I taj mali trud koji poslodavac mora uložiti da vas pronađe mogao bi biti dlaka prevage za nekog drugog, lakše dostupnog kandidata. I nemojte imati mail kož[email protected], ali to se, nadamo se podrazumijeva. 

Prilozi

Pismo namjere bi trebalo biti e-mail u čijem je prilogu životopis u PDF-u. Nema potrebe da ga stavljate u poseban dokument i onda šaljete kao prilog. Bitno je i da životopis u prologu nazovete jasnim imenom poput ime_prezime_CV.

Završetak

Način na koji završavate pismo namjere vrlo je važan. Najbolje je sam se pozvati na intervju (naravno ne prenapadno). Pismo možete završiti s rečenicama tipa ‘Volio bih doći na razgovor u vašu tvrtku’ ili ‘Jeli moguće dogovoriti razgovor idući tjedan?’.