Pretraga

Postanite Kolinda, Tito ili Pernar: Stigla je aplikacija koja vas pretvara u poznate hrvatske ličnosti

A- A+

Ako ste među onima koji dio slobodnog vremena troše igrajući se s raznim aplikacijama koje nude zabavne filtere za lice, onda je kao stvorena za vas nova domaća aplikacija pod nazivom Darmar – maske domaćih faca. Uz pomoć te aplikacije, barem na videu ili fotografiji, možete se pretvoriti u Kolindu, Pernara, Bandića ili neke druge svevremenske favorite hrvatske i regionalne politike, povijesti i sporta.

Screenshot: Darmar

Zabavnu aplikaciju Darmar izradila je mala zagrebačka tvrtka Kod Biro. Čini ju šest zaposlenih, a bave se razvojem mobilnih i web aplikacija.

Aplikacija za sve koji se žele ‘zafrkavati’ s lokalnim stereotipima

– Darmar kombinira tehnologije proširene stvarnosti i praćenja lica, pa tako koristeći kameru pametnog telefona na lice korisnika ‘projicira’ 3D model koji se pomiče zajedno sa korisnikom, i ‘stapa’ se s njegovim licem prateći gestikulaciju i pokrete lica. Drugim riječima, Darmar na lice korisnika ‘nalijepi’ masku druge osobe, koja se ponaša kao da je njegovo lice, a neke od maski reagiraju na specifične gestikulacije poput otvaranja usta za prikazivanje dodatnih efekata, pojašnjavaju iz Kod Biroa kako funkcionira njihova aplikacija.

Foto: Kod Biro, press

Na projektu je sudjelovao cijeli Kod Biro tim, kažu nam, i bilo im je jako zabavno raditi na aplikaciji Darmar jer su u procesu imali mnogo više kreativnog prostora nego kada slične stvari rade za klijente. U aplikaciji korisnici za sada mogu pronaći maske temeljene na Zdravku Mamiću, Milanu Bandiću, Kolindi Grabar-Kitarović, Ivanu Pernaru, Josipu Brozu – Titu, Aleksandru Vučiću, Davoru Bernardiću, Ivici Todoriću, Andreju Plenkoviću, Miloradu Dodiku, Mireli Holy i Ivi Sanaderu.

Uz to, aplikacija nudi i maske temeljene na nekim omiljenim domaćim fenomenima, poput hrvatskih navijačkih rekvizita, ‘pršutinga’, heklanog stolnjaka i slično.

– Aplikacija je namijenjena svim korisnicima koji su aktivni na društvenim mrežama i koji se žele ‘zafrkavati’ s lokalnim stereotipima. Idealno bi bilo da korisnici iskoriste našu aplikaciju za stvaranje unikatnog sadržaja kojeg mogu dijeliti na socijalnim mrežama, poput slika, videa, memeova i sl.. Znamo da imaju smisla za humor i vjerujemo da će ga iskoristiti na najbolji mogući način. Dodatno, nadamo se da će domaći brendovi i marketinške agencije prepoznati super priliku u oglašavanju putem Darmar aplikacije u vidu izgradnji maski i filtera povezanih s njihovim brendovima. Želja nam je osigurati im nove i inovativne načine promocije kroz primjenu proširene stvarnosti i tehnologije praćenja lica, pojašnjava nam Vjeko Škarica iz Kod Biroa.

‘Nitko dosad nije napravio aplikaciju u kojoj se lice korisnika može ‘pretvoriti’ u lice poznate osobe iz Hrvatske i regije’

Njihova tvrtka od samog početka djelovanja radi aplikacije u području praćenja lica, virtualne i proširene stvarnosti. Kako slične aplikacije postoje, pitali smo ih po čemu se Darmar razlikuje od njih.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Svestrana učenica MIOC-a osmislila aplikaciju koja pomaže u stvaranju navika

– Kako sam spomenuo, radili smo slične stvari za klijente, no to nas je donekle ograničavalo u kreativnom smislu. Zbog toga smo odlučili iskoristiti tehnologiju na kojoj već duže vremena radimo sa svojim partnerima iz Velike Britanije, tvrtkom DeepAR, te napraviti nešto zabavno za korisnike u našoj regiji. Jednostavnije rečeno, smatrali smo da radimo cool stvari i htjeli smo da korisnici to vide. Ideja s maskama javnih osoba i nekakvih fenomena specifičnih za Hrvatsku i regiju nam se činila dosta zanimljivom. Nakon prvih nekoliko prototipa maski uvidjeli smo koliko su one zabavne te smo ozbiljnije krenuli razvoj prije nekoliko mjeseci. Aplikacije sa filtrima/maskama postoje na tržištu već neko vrijeme. Slične stvari postoje u Snapchatu, Instagramu, Facebooku i sl. No, nitko dosad nije napravio aplikaciju u kojoj se lice korisnika može ‘pretvoriti’ u lice poznate osobe iz Hrvatske i regije, kaže nam Vjeko.

O budućim projektima iz Kod Biroa ne otkrivaju puno. Kažu, za sada su fokusirana na Darmar i na njemu nastavljaju intenzivno raditi tako što će dodavati novi sadržaj kao i funkcionalnosti.

Darmar za Android možete preuzeti na ovoj poveznici , a za iOS na ovoj poveznici.

https://www.instagram.com/p/Bx-ewokHJ8N/