Pretraga

Povodom Dana planete zemlje organizirali akciju uljepšavanja životnog prostora

A- A+

Udruga Protok organizirala je akciju u Zagrebu i posadila stablo povodom Dana planete zemlje. Cilj njihovog djelovanja je podići kvalitetu prostora u kojem žive pa planiraju saditi voćke na javnim površinama, uzgajati zdravu hranu i slične aktivnosti. Osim toga, kako bi potaknuli društvo na ekoaktivizam i razvoj volonterstva na području zaštite prirode i okoliša prošlu su nedjelju čistili i Rakov Potok, a sve to samo je početak njihovih aktivnosti.

Povodom Dana planete zemlje udruga Protok iz Zagreba organizirala je sadnju drveta i tako podržala globalnu akciju kojom se želi povećati svijest o ljudskom djelovanju koje svakodnevno nanosi štetu svjetskim šumama, plučima planeta naše Zemlje.

Kako bi odali zahvalnost i barem malo vratili ono što smo si uništili, odlučili su jedan dječiji park na Ravnicama obogatiti paulovnijom, kineskim drvetom lijepih cvjetova. Karakteristika ovog neobičnog drveta je i da jako brzo raste pa će u njegovom hladu, već za koju godinu, moći uživati svi ljudi dobre volje.

Izdvojeni članak

Zelena oaza zagrebačkog Šumarskog fakulteta proteže se na 30 tisuća kvadratnih metara

Od gradskog ureda dobili uputu što smiju saditi

– Zahvaljujući Mjesnom odboru maksimirskih naselja, koji nam je pomogao u pregovorima s Gradom, i gospodinu Stanku Perjanu, koji nam je velikodušno poklonio sadnicu, uspjeli smo dogovoriti sadnju drveta paulovnije. Ovo je samo početak naših hortikulturnih aktivnosti. U budućnosti nam je cilj raditi na projektima koji će poticati veću bioraznolikost na gradskim površinama kako bi podigli i nadopunili krajobraznu arhitekturu Grada Zagreba, objasnio nam je potpredsjednik udruge Protok Domagoj Štrković.

Za službenu dozvolu morali su kontaktirati gradski Ured za zelenilo, od kojeg su dobili i strogu uputu da moraju posaditi brzorastuće kinesko drvo paulovnije.

Izdvojeni članak

Zadarska škola otvorila prvu solarnu punionicu električnih automobila u Hrvatskoj


Cilj im je educirati i potaknuti mlade na brigu o prirodi

Osnovni ciljevi Udruge „Protok“ – građani za održivi razvoj usmjereni su na ekoaktivizam i razvoj volonterstva na području zaštite prirode i okoliša te promociju održivog razvoja. Osim djelatnosti hortikulture organiziraju sanacije divljih odlagališta otpada, poticanje eksperimentalnih uzgoja i proizvodnja zdrave hrane, audiovizualne manifestacije te valorizacija zapuštenih kulturnih ili prirodnih spomenika.

Plan im je saditi voćke u zagrebačkim parkovima

-Mislim da smo odabrali dobar trenutak i inače ne bi bilo tako lako dobiti odobrenje od Grada. Međutim, s obzirom na to kako se na današnji dan i širom svijeta sade stabla jednostavno nas nisu mogli odbiti, Sanja Kapetanovi, članica izvršnog odbora, nam je u kratko objasnila taktiku.

Svojim hortikulturnim akcijama žele uljepšati postojeću arhitekturu. Plan im je posaditi voćku u svakom zagrebačkom parku zaštićenom od prometa. Ako se uspiju dogovoriti s nadležnim institucijama, sadit će kruške, trešnje, višnje i slično voće za koje nije potrebno proljetno obrezivanje.

– Takvi se projekti provode u nekoliko svjetskih metropola. Ciljana skupina su im djeca, koja tako uče o vrtlarstvu i prepoznavanju voća i drugih biljaka. Ali koristi imaju i druge dobne skupine, jer boravak na otvorenom prostoru dokazano ima povoljne zdravstvene učinke za sve ljude, zaključila je Sanja.