Pretraga

Praznici su, ali ljeto bez ovih stvari ne može zapravo početi: Evo i zašto

A- A+

Ljeto je tu, a obaveze nestaju. Možete uživati u praznicima, moru, suncu, soli. Ali pitanje je – što vam tada može uopće trebati? Nekoliko stvari, krenimo redom.

foto: Pexels; MarcTutorials

Ljeto je vrijeme kada se potrebe drastično smanjuju. Kada nije ljeto, potrebno je imati nekoliko pari tenisica, traperica, desetak majica, barem dva kaputa/jakne, šalove, rukavice, uši i ne znam što sve ne. Nezamislivo je izaći bez barem 899 stvari u džepu ili torbi, sve je krucijalno bitno i neizostavno.

Onda dođe ljeto i odjednom se bez svega može – osim dezinficijensa i maske, no i to se nadamo da će uskoro otići u daleku prošlost. Ukratko, ljeti se bez svega može, pa čak i bez mobitela. Dobro, šalimo se i pretjerujemo, ali morate priznati da čak i manje vremena provodite pred ekranima. Nekako, nezgodno je to kada dođete na plažu i Sunce sja, vi mokri i puni soli…Ne zvuči kao dobra kombinacija s raznim uređajima.

Ali, bez obzira na to da se ljeti bez svega može, ipak postoje neke stvari uz koje je lakše. Kada ste u situaciji da je četrdeset stupnjeva, onda ćete vjerojatno pristati na sve što bi vam tu situaciju moglo olakšati. Pitate se na što? Donosimo u nastavku!

Izdvojeni članak

Nemojte se ozlijediti: Kratki vodič za sigurno ispijanje kave ljeti

Dobre cvike

Apsolutni must-have ljeti su dobre cvike. Vrlo često, kada kažemo dobre cvike, mislimo na sunčane naočale koje dobro izgledaju – i samo to. Ustvari, dobre cvike su one naočale koje niste kupili na tržnici za 10 kn, već u nekoj optici. I koje imaju UV zaštitu. I koje će vam zapravo služiti tako što će vas štiti od sunca.

Istina je da ćete u dobre cvike zaista morati uložiti nekoliko stotina kuna (možda i više, ovisno o tome kakve želite), ali zato će to biti naočale koje će vam doista trajati godinama. Osim ako ne sjednete nekada na njih, a to se, za vaše dobro, nadamo da se neće dogoditi. Ionako je cvikama mjesto na glavi – pa čak i onda kada Sunca nema u blizini.

Kapa koja ne leti

Još jedan neizostavan modni dodatak jest dobra kapa. Ljeti Sunce zaista jako udara i ne postoji gori osjećaj nego kada vas samo u jednom trenu ‘prenese’ – mučnina, vrtoglavica, žeđ, bol… Mogli bismo taj osjećaj usporediti s onime kada se napijete pa samo želite doma do kreveta, ali ovdje niste ni iskusili one ‘pozitivne’ strane pijanstva.

Kako biste izbjegli sunčanicu, potrebno je držati se hlada, piti puno vode, ali i imati kapu/šešir. Ovisno o tome što vam se sviđa te o prigodi, možete nositi šešir ili kapu. Ipak, poznavajući našu obalu, bilo bi pametno kupiti si kapu/šešir koji stoji na vašoj glavi i ne može tek tako odletjeti. Ili možete trčati za njime, i to je nekakav  kardio…

Boca vode

Rijetko koja stvar će vas toliko spasiti ljeti, koliko boca vode. Koliko puta vam se samo dogodilo da ste se osjećali loše i onda shvatili da ste samo bili žedni? Riječ je naravno o ekstremnim situacijama, no ako ne pijete dovoljno vode na dnevnoj razini, može toliko eskalirati pa da padnete u nesvijest. A bila bi šteta lijepe, sunčane i ljetne dane provoditi tako.

Zato imajte uvijek sa sobom bočicu vode. možete ju naravno i kupiti, ali želite li zaista doprinositi globalnom onečišćenju? Radije si kupite bocu koju ćete moći koristiti više puta. S obzirom na to da slijede visoke temperature, ne bi bilo loše naći neku koja ima svojstva termosice – tako ćete uvijek imati hladnu vodu sa sobom.