Pretraga

Prije točno 133 godine jedan je Škot promijenio povijest nogometa!

A- A+

U velikoj pobjedi Škotske protiv Engleske od čak 6:1, na današnji dan prije 133 godine za ‘Tartan Army’ debitirao je prvi puta u povijesti i jedan tamnoputi igrač na međunarodnoj razini, a njegovo ime je Andrew Watson.

Na današnji dan, prije nešto više od 130 godina, 12. ožujka 1881., za škotsku nogometnu reprezentaciju debitirao je prvi tamnoputi nogometaš na međunarodnoj razini. U toj povijesnoj utakmici Andrew Watson je nastupio kao kapetan reprezentacije koja je teško porazila reprezentaciju Engleske s čak
6:1.

Izdvojeni članak

Sva lica brazilskog nogometa

Prvi tamnoputi tajnik i internacionalni igrač u povijesti

Student matematike i filozofije, rođen je u imućnoj obitelji uzgajivača šećerne trske u Britanskoj Gvajani, a kroz školovanje u Londonu i Glasgowu otkrio je ljubav prema nogometu.

Kao polivalentni defanzivac pokrivao je pozicije lijevog i desnog beka, a karijeru je započeo Maxwell FC-u. Potom je prešao u Parkgrove FC, ali kao klupski tajnik čime je nakratko postao i prvi tamnoputi
tajnik u povijesti nogometa.

Nije bio izložen diskriminaciji

Nakon prvog vjenčanja u Glasgowu, s Jessie Nimmo Armour, stigao je poziv Queens Parka, tada jednog od najvećih klubova Britanije. Osvojio je nekoliko trofeja, što naravno nikada prije nije uspjelo jednom tamnoputom nogometašu. U nogometnom godišnjaku Škotskog nogometnog saveza Watsona opisuju kao jednog od najboljih braniča. Okarakterizirali su ga kao brzog i pravovremenog, sa sjajnim izlascima prema naprijed te razornim i preciznim udarcem.

Vrijedi istaknuti kako Watson nikada nije doživio neugodnosti zbog boje kože, a njegovi klupski kolege ga nikada nisu izložili nekom obliku diskriminacije poradi istog razloga.

Izdvojeni članak

Nadimci svih reprezentacija koje će nastupiti na ovogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu

Tri je puta nastupio za Škotsku reprezentaciju, a iako su Britanci dugo smatrali da je Arthur Wharton, Škot rođen u britanskoj koloniji Zlatna Obala (današnja Gana), bio prvi tamnoputi Britanac koji je zaigrao nogomet profesionalno, to vrijedi samo za Football League. Watson je zaigrao na međunarodnoj sceni cijelo jedno desetljeće ranije.

Watson je umro od upale pluća 1921. u Londonu, u dobi od 88 godina, a 1926. sportski novinar
pod akronimom ‘Tityrus’ uvrstio ga je kao lijevog beka u svojoj verziji najbolje momčadi Škotske svih vremena. Uistinu impresivno priznanje za nogometaša koji je igrao toliko rano od čovjeka koji je pratio razvoj nogometa u Škotskoj prethodnih 50 godina.