Pretraga

Profesor Baltazar na Googleovom logu

A- A+

Googleov logo Doodle, danas je u znaku hrvatskog crtića Baltazara. Naime ovaj najposjećeniji internetski pretraživač odlučio je na ovaj način obilježiti 82. godišnjicu rođenja Zlatka Grgića, hrvatskog animatora, koji je tvorac Baltazara. Osim u tadašnjoj bivšoj Jugoslaviji, unutar koje je nastao, crtić je zabilježio uspjeh i u inozemstvu.

Screenshot: Google

Na današnji dan prije 82. godine rođen je hrvatski animator Zatko Grgić, tvorac crtića o profesoru Baltazaru. Njegovu godišnjicu odlučio je obilježiti i najposjećeniji svjetski pertraživač Google, tako što je svoj današnji Doodle prilagodio Baltazarovu laboratoriju. Inače, ovaj crtić je najuspješniji produkt Zagrebačke škole crtanog filma.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Google Doodles

Osim u zemljama bivše Jugoslavije, Baltazar je ostvario i zapažen i u inozemstvu, a očito nije promaknuo ni ‘Googleovcima’. U crtiću se radi o dobrom profesoru Baltazaru, koji svojim izumima rješava probleme ljudi.

Animator Zlatko Grgić koautor je i filma ‘Lutka snova’, na kojem je radio nakon emigracije u Kanadu. Ovaj film je nominiran za Oscara.

Dodajmo da je u posljednju godinu dana Google svojim Doodleovima, obilježio godišnjice rođenja Andrije Mohorovičića 23. siječnja, te Ive Andrića 9. listopada.