Pretraga

Profesor hrvatskog jezika postao državni prvak u powerliftingu

A- A+

Darijo Marković je Otočanin koji predaje hrvatski jezik u Osnovnoj školi Ivana Granđe u Soblincu, a u slobodno vrijeme se bavi powerliftingom. Prije dva dana sudjelovao je na Državnom prvenstvu u powerliftingu u Gradecu kraj Vrbovca gdje je osvojio zlatnu medalju. Natjecao se u Open kategoriji do 120 kilograma, a prvo mjesto je osvojio podigavši 595 kilograma u čučnju, bench pressu i deadlift.

Otočanin Darijo Marković radi o Osnovnoj školi Ivana Granđe u Soblincu, u čijoj područnoj školi u Adamovcu predaje hrvatski jezik. Kad ne obavlja profesorski posao, bavi se powerliftingom – sport snage koji uključuje tri discipline: čučanj, potisak s klupe i mrtvo dizanje utega. Iako se dizanjem utega bavi godinama, istome se intenzivnije posvetio zadnje tri godine, a prije dva dana osvojio je zlato na Državnom prvenstvu održanom u Gradecu kraj Vrbovc.

Izdvojeni članak

Top sportaš: Domagoj Nedić, najbolji sportaš osječkih srednjih škola, hita prema reprezentaciji

Odnio pobjedu podigavši 595 kilograma u tri discipline

Na spomenutom natjecanju sudjelovalo je sveukupno više od 100 dizača utega, a Marković je odnio pobjedu u Open kategoriji do 120 kilograma podigavši 595 kilograma.

– Nema bolje osjećaja od onog koji ti kaže da se uložen trud isplatio i da si stigao na zacrtani cilj. Čovjek je svestrano i kreativno biće pa može imati više ciljeva. Gotovo svaki čovjek nastoji svoj život ispuniti određenim smislom. Nekima je dovoljno obrazovanje, posao, obitelj, umjetnost, a mnogima sve to zajedno. Ljudi se istovremeno pronalaze i ostvaruju u različitim aspektima života pa tako i ja, iako se nekima može učiniti da je ono čime se ja bavim dijametralno suprotno. Ako samo površno gledate, onda se može učiniti da je tako. U tom pogledu možemo se ugledati u Platona, koji je istovremeno bio grčki prvak u hrvanju i perjanica antičke ontološke, gnoseološke i epistemološke filozofije, istaknuo je profesor hrvatskog jezika i novopečeni državni prvak u powerliftingu.

Treba istaknuti da su ostali članovi samoborskog kluba ‘OF’, pod čijim se okriljem natječe Marković, na Državnom prvenstvu osvojili tri srebrne medalje.

Izdvojeni članak

Mladi sportaši koji su obilježili 2013.


Prije natjecanja obavezna doping kontrola

U svakoj disciplini natjecatelj tri puta podiže težinu, a za konačan plasman uzima se najbolji od tri pokušaja, dok je pobjednik onaj koji ima najveći ‘total’, odnosno ukupan zbroj iz triju disciplina. Natjecanje se odvijalo po strogim pravilima IPF-a, najjače i najbolje svjetske federacije u powerliftingu. Natjecatelji su prošli obaveznu doping kontrolu pod okriljem HADA-e (Hrvatske agencije za borbu protiv dopinga u sportu) na koju se Hrvatski powerlifting savez obvezao ulaskom u Hrvatski olimpijski odbor.

Učenici iznenađeni uspjehom svog profesora

Marković se i prošle godine na Državnom prvenstvu okitio medaljom – osvojio je srebro u GPC federaciji u Open kategoriji od 100 do 110 kilograma, a ujedno se radilo o njegovu prvom nastupu pod okriljem Hrvatskog powerlifting saveza.

– Prošle godine, kad sam se prvi put natjecao i osvojio srebrenu medalju, učenici su za dan-dva saznali sve budući da su im neki profesori iz moje škole došapnuli rezultate. Tako je bilo i ove godine, samo što je iznenađenje bilo još veće. Morao sam im dan-dva objašnjavati o čemu se u tom sportu zapravo radi, kako se trenira i natječe iako sam planirao svoj hobi zadržati za sebe, otkrio nam je Darijo Marković.

Dodao je kako je iskoristio priliku te svojim učenicima u priči o natjecateljskim uspjesima rekao kako nikada ne smiju prestati vjerovati u sebe makar sto puta posumnjali.