Pretraga

Razbijen vikinški kod star 900 godina

A- A+

K. Jonas Nordby, student na doktoratu u Oslu, uspio je konačno razbiti vikinški Jötunvillur kod star 900 godina koji znanstvenici pokušavaju dešifrirati već duže vrijeme.

Vikinški Jötunvillur kod, star 900 godina, više nije misterija budući da ga je K. Jonas Norby, student na doktoratu u Oslu, uspio konačno ‘razbiti’.

Izdvojeni članak

Norveški masovni ubojica upisao Fakultet političkih znanosti

‘Poljubi me’

Ovaj kod je pronađen na preko 80 nordijskih zapisa, a kako ga je bilo teško odgonetnuti smatralo se da bi eventualno ‘razbijanje’ koda moglo pružiti uvid u stare vikinške tajne. Međutim nakon uspjeha Nordbyja otkriveno je kako su ‘mistični’ zapisi zapravo izrazi običnih, svakodnevnih ljudskih
želja.

Jedan od dešifriranih natpisa jednostavno je glasio: ‘Poljubi me’.

– Ovo je bilo poput slaganja slagalice. Postepeno sam počeo uočavati poveznice u nečemu što je na prvi pogled izgledalo kao beznačajna kombinacija runa, rekao je K. Jonas Nordby za forskning.no.

Pisali u šiframa da se pohvale

Poruke koje su dešifrirali do sada su sve korištene u svrhu edukacije ili su izrazi svakodnevnih ljudski želja.

– Nemamo pretjerano puno razloga vjerovati da rune skrivaju dublje i osjetljivije poruke, zato jer su ljudi najčešće pisali kratke svakodnevne poruke, objašnjava dalje Nordby.

U velikom broju slučajeva oni koji su napisali šifrirane rune ostavili su i komentare uz natpise koji poitču čitatelja da pokušaju razbiti kod, a ponekad bi se samo hvalili svojom sposobnošću da isti uopće napišu.