Pretraga

Na Ruđeru zavladale znanstvenice: Brojnošću premašuju europski i svjetski prosjek!

A- A+

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti koji se diljem svijeta obilježava 11. veljače, znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) poslale su poruku svim djevojčicama i djevojkama da je znanost uzbudljiva i maštovita. Djevojčice i djevojke željne izazova u znanosti, pozvale su da im se pridruže u znanstvenoj avanturi i uživaju u otkrićima svaki dan. Poziv dolazi s prave adrese, s obzirom na to da na Institutu Ruđer Bošković radi čak 58% doktorica znanosti!

Foto: IRB

– Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti koji se diljem svijeta obilježava 11. veljače, znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) žele poslati poruku svim djevojčicama i djevojkama da je znanost uzbudljiva i maštovita. Znanost vam omogućava da neprestano učite i usvajate nova znanja, iskustva. Ona je globalnog karaktera pa imate priliku putovati i upoznavati nove ljude i kulture. Svaki korak koji napravite u znanosti je izazovan i ponekad je potrebno malo više hrabrosti za bavljenje znanošću, ali svako novo otkriće predstavlja neopisivo zadovoljstvo, glasi poruka s Instituta Ruđer Bošković upućena djevojčicama i djevojkama kojom ih pozivaju da im se pridruže u znanstvenoj avanturi, postanu znanstvenice i tako svakoga dana uživaju u novim otkrićima.

Iznad hrvatskog, EU i svjetskog prosjeka: Doktorice znanosti na IRB-u čine udio od visokih 58%

Poruka s IRB-a svakako je znakovita, s obzirom na to da od ukupno 880 zaposlenih na Institutu Ruđer Bošković, doktorice znanosti čine udio od visokih 58%. Točnije, ukupno je 427 doktora znanosti od čega čak 246 doktorica znanosti!

Od 11 predstojnika zavoda, četiri su znanstvenice, odnosno 36%, dok je udio žena u ukupnom broju voditelja laboratorija 50%. Od tri pomoćnika ravnatelja, dvije su žene, a od dva ERC projekta na IRB-u, oba projekta vode znanstvenice.

Prema podacima Eurostata iz 2017. godine, 59% znanstvenika i inženjera u Europskoj uniji su muškarci, dok su 41% žene. Prema podacima UNESCO-vog Zavoda za statistiku 2018. godine, tek 30% svih ljudi zaposlenih u znanosti diljem svijeta u razdoblju 2014. -2016. činile su žene. Prema dostupnim podacima sa Eurostata, udio žena u znanosti unutar RH je 48% što ‘Ruđer’ postavlja iznad hrvatskog, EU i svjetskog prosjeka.

Pomoćnica ravnatelja IRB-a: ‘Budite radoznale, budite hrabre, budite vrijedne! Ako je znanost vaš poziv, pridružite nam se’

Poruku svim djevojčicama i djevojkama sklonima znanosti, uputila je kemičarka na IRB-u i pomoćnica ravnatelja ‘Ruđera’, doktorica Ivanka Jerić.

– Prekrasno je baviti se kemijom zato što je kemija jedna fantastična disciplina u kojoj gradimo molekule koje nam pomažu da budemo zdravi i koje nas liječe ako se razbolimo. U kemiji stvaramo procese koji nam pomažu da živimo zdravije i da čuvamo okoliš. U kemiji stvaramo materijale koji čine naše životno okruženje ugodnijim, ispričala je Jerić.

Na Međunarodni dan djevojaka i žena u znanosti poručila im je i da hodaju svijetom otvorenih očiju i otvorena srca.

– Budite radoznale, budite hrabre, budite vrijedne. Propitkujte stalno svijet oko sebe, postavljajte si visoke izazove i onda vrijedno radite kako bi ih ostvarile. Nikad nemojte prestati maštati. Ako je znanost vaš poziv i vaš izazov, dođite i pridružite nam se, zaključila je pomoćnica ravnatelja IRB-a.

Kralj: ‘Znanstvenice nisu čudakinje’

Poruku je na Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti uputila i doktorica Marijeta Kralj, također pomoćnica ravnatelja IRB-a.

– Znanstvenice nisu čudakinje. Evo ja sam majka dvoje djece i bavim se različitim aktivnostima u slobodno vrijeme. Niti jedan dan znanstvenika nije isti kao onaj prethodni. Znanost je jedna uzbudljiva, cjeloživotna igra, stoga djevojke i djevojčice pridružite nam se, kazala je Kralj.