Pretraga

Samo zdravo: U Đakovačkoj školi učenici sami prave sir i domaće kobasice

A- A+

Koliko je bitno jesti domaću hranu, a time i zdravo, najbolje znaju učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova. Učenici su sami izradili pušnicu i proizvode prave slavonske kobasice, dimljeni sir i sušeni vrat. Na taj se način potiče inicijativnost i poduzetnički duh učenika te se teorijska znanja primjenjuju u praksi.

Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata

Vrijedni učenici đakovačke Srednje strukovne škole Antuna Horvata pravi su mladi Slavonci. U njihovoj školi održavaju se eko-radionice unutar kojih proizvode vlastiti dimljeni sir, domaće kobasice i suhi vrat, izvještava HRT. Tako se uče svojoj struci, a usput i tomu što je zdrava, domaće proizvedena hrana.

Izdvojeni članak

Vratili Domaćinstvo u klupe: U zagrebačkoj školi zamirišao ajvar

Proizvode spravljaju prema slavonskoj tradiciji

– Učenici prehrambene grupe predmeta i agroturistički tehničari proizvode domaći kravlji dimljeni sir, domaće kobasice, suhi vrat. A osim prehrane, proizvode koje mi radimo su i lavanda, slavonska lavanda, pekmez od šipka, sok od bazge, ustvari sve ono što možemo pronaći u našoj Đakovštini, odnosno u našoj Slavoniji, rekla je za HRT Dubravka Scharmitzer, voditeljica eko radionica škole.

Ova škola već 12 godina ima status eko-škole, a cilj ovakvih radionica je i poticanje inicijativnosti i poduzetničkog duha te primjena naučenog u praksi.

– Pokušavamo učiti djecu da se proizvodi na ekološki način. Svjedoci smo zadnjih tjedan i mjeseca afere oko hrane i ispravnosti hrane za ljudsku upotrebu pa evo ja mislim da je povratak tradiciji i ekološkoj proizvodnji jedan pravi put i za učenike koji se trebaju uključiti na tržište rada, ali da se u školi pripreme za ono što svi želimo, a to je da jedemo zdravu hranu, istaknuo je ravnatelj škole Mirko Ćurić za HRT.

Sa svojim proizvodima školarci sudjeluju na eko sajmovima, a od zarađenih sredstava kupuju repromaterijal i ulažu ih u razvoj proizvodnje svoje male zadruge i škole.

Izdvojeni članak

Živjeti zdravo: Hrvatske škole će proizvode iz svojih vrtova ponuditi lokalnim institucijama

Učenici savjetuju: Kako pripremiti dimljeni vrat?

Učenici koji se školuju za stolare tako su izradili pušnicu, strojari su napravili dimilicu, a mesari i kuhari proizvode kobasice i sireve.

Školska pušnica je nešto manja od prave, zidane, a njen osnovni dio je dimilica. Radi se o metalnoj posudi na dnu pušnice u kojoj se nalazi piljevina koja se pali posebnim plinom, a na nju se stavlja metalni poklopac s rupicama koji zadržava dim. Dimilica gori i stvara dim tri do četiri sata. Kako je pušnica drvena potrebno je nekoliko takvih dimova do finalnog proizvoda: pet do šest dimova za sireve, dok je za kobasice potrebno osam do devet dimova.

Na stanicama škole moguće je naći i recept za pripremu ukusnog sušenog vrata (buđole):

– Svinjski vrat dobro nasoliti i staviti u posudu u hladnjak deset dana. Poželjno je nekoliko ga puta okrenuti i dosoliti. Nakon stajanja u hladnjaku, obavezno vrat staviti jedan dan u hladnu vodu da bi višak soli ‘izašao’ iz mišića. Na obrisan vrat treba staviti mrežicu i povezati ga užetom te odnijeti u pušnicu. Učenici mesari su vrat u pušnici držali oko deset dana i to jedan dan na dimljenju, a sljedeći dan na sušenju bez dima. Za potpuno zrenje i stvaranje prepoznatljivog mirisa, suhi vrat bio je još deset dana u pušnici bez dima na hladnom zraku. Probajte, nije teško, savjetuju učenici.