Pretraga

Vratili Domaćinstvo u klupe: U zagrebačkoj školi zamirišao ajvar

A- A+

Lonci, pregače, začini i kuhače ponovo su se vratile u školu, a miris ajvara prošli se tjedan proširio u Osnovnoj školi Trnjanska u Zagrebu. Naime, zahvaljujući ravnateljici škole profesorici Nadi Šimić, osnovnoškolci od sada mogu sudjelovati u davno zaboravljenom Domaćinstvu. Tako će u sklopu ove izvannastavne aktivnosti spravljati razna jela, učiti šivati, kiseliti kupus, a sve kako bi razvijali svoju kreativnost i stekli neke životne navike. 

Iako je od ukidanja predmeta Domaćinstvo u školama prošlo više od 20 godina, izgleda kako je interes za takvim aktivnostima i dalje velik, a to potvrđuje i činjenica kako u ovoj osnovnoj školi svi žele sudjelovati u ovoj kreativnoj aktivnosti.Tako se za ajvar tražila bočica više, a poziv za kušanjem njihovih delicija dolazi od gradskog Ureda pa sve do Ministarstva.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako su izgledale knjige domaćinstva iz 70-ih, 80-ih i 90-ih

Kabinet za posebnu namjenu

Budući da su u školi imali jedan neuređeni kabinet, ravnateljica nam otkriva kako su ga odlučili preurediti i započeti s Domaćinstvom pa tako sad ovaj prostor iz kojega se školom šire ugodni mirisi hrane naziva Kabinet za razvijanje životnih vještina. 

-To je veći prostor namijenjen za više aktivnosti i interes učenika je zaista velik. Opremili smo ga aparatima, loncima, namirnicama, a učenici su od doma donijeli pregače i zaštitne rukavice. Svi žele sudjelovati u tome i s obzirom na to da nam je ovo prva godina u kojoj provodimo Domaćinstvo, on je zasad uveden samo za više razrede, kaže nam ravnateljica.

Domaćinstvo u višim razredima vodi njihova profesorica iz Hrvatskog jezika, a prema tematskom programu koji je napravila, u ovo je polugodište namijenjeno za spremanje zimnice, spremanje smoothieja i kisljenje kupusa. 

– Vidi se da djeca žele naučiti nešto za sebe i puno toga mogu povezivati i naučiti. Primjerice kako i na koje sve načine se može pripremiti paprika, tako da mi se to činilo kao jedna odlična aktivnost u kojoj djeca stječu svakodnevne navike i razvijaju poduzetnost.Također, planira se i uvođenje šivanja i kuhanja. Imat ćemo i tehničke radionice jer mislim da djeca zaista razvijaju finu motoriku. Razvija se i kreativnost što je izuzetno važno, otkriva ravnateljica Šimić. 

Izdvojeni članak

[FOTO] Što su na Domaćinstvu učile naše bake?

Velika podrška roditelja

Ova je izvannastavna aktivnost itekako prepoznata kako u školi, tako i mnogo šire pa nam ravnateljica kaže kako su je mnogi kontaktirali ne bi li isprobali nešto iz kuhinje mladih kuhara. 

– Pravljenje ajvara bio je veliki događaj u školi. Ostalo je još svega par bočica i to smo dali djeci da odnesu kući roditeljima. Sad su svi počeli zvati kako bi voljeli kušati jednu bočicu: iz gradskog Ureda, iz MZOS-a. Ministarstvu se sviđa ta ideja i kao izvannastavnu aktivnost mogu samo pozdravit takvu ideju, kaže nam. 

Škola oko projekta mnogo surađuje i s roditeljima koji Domaćinstvu pružaju veliku podršku. Marljivi učenici zajedno sa svojom profesoricom planiraju i peći božićne kolače, a uskoro će škola pripremiti i natjecanje u kuhanju pa će učenici poput kuhara koje svakodnevno gledaju na televiziji imati priliku okušati se u ocjenjivanju jela koje će spremati.