Pretraga

Sapunicama do znanja: najbolje serije za učenje španjolskoga

A- A+

Ljetni dani, ako imate sreće, prolaze bez puno briga, uz puno fine hrane i lijepih 8-10 sati sna dnevno, a ne tjedno kako to inače biva. Ipak, negdje nakon mjesec dana odmora, što bi bilo otprilike sada, dosada postane dosadna. I što onda?

Foto: Victoria Heath; Unsplash

Naravno da je lijepo imati jedan dan za sebe i cijelog ga provesti gledajući serije i filmove. I dva dana. I tri dana. Ma i mjesec dana. No nakon nekog vremena, jednostavno postane dosta. Svi se zažele nekog izazova, koji se ne sastoji od zaustavljanja Netflixa prije početka nove epizode za kratku piš-pauzu.

Izdvojeni članak

8 stvari koje niste znali o seriji La casa de papel

S druge strane, nitko se nije spreman odreći Netflixa, ili koji god streaming servis (legalan ili ilegalan) već koristili za gledanje serija i filmova. Nećemo se lagati, nalazimo vremena za sve to i inače tijekom godine, no ipak ima nešto u tom bezbrižnom gledanju, bez stalnog podsjetnika na sve obaveze koje samo čekaju.

Po prvi put u povijesti čovječanstva donosimo ideju kako spojiti te dvije stvari. Kako spojiti ugodno s korisnim, kako uživati u gledanju filmova i serija, a biti produktivan? Kako povezati nepovezivo? Zabilježite današnji datum zato što mijenjamo povijest! Počnite gledati španjolske sapunice i naučite španjolski!

Šokantno i neočekivano, zar ne? Dobro, možda zaista niste očekivali španjolski, no ako ste odrasli uz španjolske sapunice koje su se vrtjele na televiziji nakon škole, onda ste nas prokužili na samom početku.

Svi znamo engleski i možemo bez problema pratiti filmove i serije na engleskom (ako se želite pomučiti, pogledajte neku britansku – oni koriste nešto drugačije izraze od onih na koje smo naviknuli), no što je sa španjolskim? Ako ne čujemo ‘yo soy tu madre’, šanse su da ne znamo što se događa.

Stoga, odaberite si omiljenu španjolsku sapunicu i krenite. Sapunice su odlične za učenje jezika zato što a) ima milijun epizoda, stignete utvrditi gradivo, b) koriste se jednostavnim jezikom, vrlo često ponavljaju ustaljene fraze i c) radnja je poprilično predvidljiva, moći ćete povezati što se događa s onime što čujete. Donosimo naš izbor najboljih sapunica za ovu svrhu!

La Casa de Papel

Iako ovo nije sapunica već odlična serija, baš zato bi bilo jednostavno nepošteno izostaviti ju s ovog popisa. Ako ste kojim slučajem gledali seriju s engleskom sinkronizacijom – slobodno ju možete pogledati ponovno.

Osim što serija bolje izgleda i zvuči uz španjolski, ovako ćete dobiti i potpuno legitiman razlog zašto biste ju trebali rewatchati…ponovno. Tko ne sanja o nemogućoj krađi banke nakon čega postane milijunaš? Priznajte…

Rebelde

Rebelde je u svoje vrijeme žario i palio diljem svijeta, i to na svim mogućim frontama – na malim ekranima i u velikim koncertnim dvoranama koje su punili svugdje. Prava tinejdžerska senzacija koja je toliko obilježila generaciju da će rijetko tko danas reći da barem jednom nije htio imati frizuru kao Dulce María.

Serija se bavi životima bogatih srednjoškolaca (uz pokoju iznimku) i prati skandale koji se odvijaju u internatu koji pohađaju, ali i sve izvan škole – životi njihovih roditelja, profesora… Ukratko, ako ste gledali Tračericu ili Slatke male lažljivice i svidjelo vam se, onda će vam se svidjeti i ovo!

En Nombre del Amor

Ova serija također prati život srednjoškolaca, no iz drugog kuta. Naglasak u ovoj priči je na glavnoj karakteristici svake sapunice, a to jest borba između dobra i zla. Borba između dobre i zle sestre za ljubav željenog muškarca (koji je naravno svećenik), kao i borba između najboljih prijateljica oko najzgodnijeg dečka u školi.

Nije teško pogoditi kako će sapunica završiti, no svakoj sapunici je lako predvidjeti kraj. Ono što se događa između prve i zadnje epizode… E to je ono zbog čega i gledate seriju, a ova je puna spletki!

Doña Bárbara

Ovo je jedna od onih iconic sapunica koje su se prikazivale na našim televizijama, koje smo pratili iz dana u dan, čekajući da vidimo što se događa. Kao i ostale s našeg popisa, no ova se razlikuje od ostalih po tome što nema tako jasnu razliku između dobra i zla.

Počinjemo seriju s jednom pretpostavkom, no kako radnja napreduje, te saznajemo sve više i više o povijesti i životu likova prije početka sapunice, shvaćamo da život nije tako crno-bijeli, već siv. S ovom serijom ne samo da ćete naučiti španjolski, već ćete izvući i bitne životne mudrosti…kojih nam svima fali, realno.

Copy link
Powered by Social Snap