Pretraga

Šest mjeseci nakon Europskih sveučilišnih igara studentski sport u Zagrebu propada

A- A+

Mnoštvo pompoznih najava o boljitku studentskog sporta u Hrvatskoj, koje će donijeti Europske sveučilišne igre, očito su bile tek parole izgovarane bez ikakvih pokrića. Štoviše, svega pola godine poslije održavanja spomenutog međunarodnog natjecanja u Zagrebu i Rijeci, situacija sa akademskim sportom gora je nego bilo kada u posljednjih barem deset godina. Barem u glavnom gradu.

Maskota Europskih sveučilišnih igara Hrki i rektor SUZ-a Damir Boras

Naime, prethodnih godina je Zagrebački sveučilišni sportski savez održavao natjecanja na temelju proračuna, koji bi im odobrio Ured za sport Sveučilišta u Zagrebu. Međutim, taj proračun za tekuću akademsku godinu nije odobren pa smo potražili odgovore u spomenutom Uredu za sport. 

Izdvojeni članak

Provjerite koja je nacija osvojila najviše medalja na Europskim sveučilišnim igrama

Ne samo da nema proračuna, nego nema ni Ureda

Na stranicama Sveučilišta u Zagrebu pronašli smo Ured za sport, koji se sastoji od pet članova. Poslali smo na službeni mail nekoliko upita, između ostaloga zašto toliko kasni najpopularnije sveučilišno natjecanje u futsalu (u ovo doba prošle godine je na rasporedu bilo četvrto kolo, a u ovoj još uvijek nije održan niti ždrijeb)  te smo dobili iznenađujući odgovor.

– Osobno više nisam u Uredu za sport, pa Vam savjetujem da se obratite gospodinu prof. dr. sc. Knjazu, rektorovom savjetniku za sport na Sveučilištu, napisala je Irena Bagarić, prema podacima na stranicama Sveučilišta voditeljica Ureda za sport, no kako vidimo očito bivša voditeljica i članica Ureda.

Kada se klupko počelo odmotavati, doznali smo da je osim nje i većina drugih članova Ureda podnijelo ostavke, još prošle godine te da praktički navedeno tijelo ne postoji.

To potvrđuje i okolnost da nas je bivša voditeljica, za naše upite uputila na rektorova savjetnika za sport.

Izdvojeni članak

[Sveučilišna futsal liga] Četiri najkompletnije ekipe borit će se za titulu

Loptanje i izbjegavanje odgovornosti

Već dobrano zbunjeni situacijom oko sportskih sveučilišnih natjecanja, kojima smo se naočigled cijele Europe dičili, prije samo pola godine, kada smo organizirali Europske sveučilišne igre, javili smo se i rektorovu savjetniku za sport, inače i dekanu Kineziološkog fakulteta Damiru Knjazu.

Ne znamo je li dekan Knjaz posavjetovao rektora oko pitanja sportskih natjecanja na najvećem hrvatskom sveučilištu, ali nas je posavjetovao da kontaktiramo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

– Usko s njima surađujemo i oni Vam mogu dati odgovore na postavljena pitanja, odgovorio nam je Damir Knjaz

Izdvojeni članak

Zagrebački rektor se pohvalio: Europske sveučilišne igre veći su događaj od Univerzijade

Studentski zbor SUZ-a obećaje skoru organizaciju natjecanja

Iako Studentski zbor dakako nema moć da složi financijski plan organizacije brojnih natjecanja na sveučilištu, o nastaloj smo situaciji potražili i njihov stav i mišljenje. 

– Svjesni smo kašnjenja i cjelokupne situacije u vezi sveučilišnog sporta. Stoga smo i inicirali nekoliko sastanaka s Uredom za sport Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačkim sveučilišnim sportskim savezom, kako bi natjecanja krenula što prije. Ukoliko Zagrebački sveučilišni sportski savez i Ured za sport Sveučilišta u Zagrebu ne postignu dogovor o budućnosti sveučilišnog sporta, tada će SZZG u suradnji s Uredom za sport provesti sportska natjecanja. Studentski zbor uvijek je financirao provođenje sportskih natjecanja na Sveučilištu u Zagrebu te odlazak na državna i međunarodna natjecanja i isto će nastaviti i dalje, odgovario nam je Marko Lepoglavec potpredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

FER izdvaja najviše novca za studentski sport, Ekonomija uspješna unatoč smanjenju ulaganja

Primijetili ste vjerojatno u njegovom izlaganju da se Ured za sport navodi kao tijelo uz pomoć kojeg će provesti natjecanja. Kao što smo naglasili, to tijelo je već dulje vremena van funkcije, a hoće li uskoro s novim članovima ponovno postati funkcionalno, ostaje nam za vidjeti.

Upitali smo Lepoglavca i koga smatra kočnicom u održavanju sveučilišnih sportskih natjecanja, obzirom da u posljednjem desetljeću nisu bilježena ovolika kašnjenja.

– Svjesni smo da postoje određena neslaganja između Ureda za sport i Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza, ali isto tako nećemo dopustiti da to spriječi početak natjecanja. SZZG ima pripremljene financije i koordinatore koji su spremni odraditi cijeli posao. Smatramo da se do sada nije dovoljno radilo na vidljivosti sveučilišnog sporta te to želimo promijeniti dodatnim angažmanima kroz tekstualne izvještaje s utakmica, nastavkom suradnje s medijima koji su dosada izvještavali, kao i proširiti te iste suradnje kroz intervjue koji bi na tjednoj bazi davali studenti sportaši i izbornici. Dodatno bi uveli novitete snimanja utakmica u dogovoru sa Sportskom TV i TV Student. Početak natjecanja očekujemo krajem veljače te će se sva natjecanja odigrati do kraja travnja, kako bi naši studenti nesmetano mogli sudjelovati na državnom prvenstvu, smiruje situaciju Marko Lepoglavec. 

Hrvatski sportaši pozdravljaju publiku na otvorenju Europskih sveučilišnih igara/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

[FOTO+VIDEO] Spektakularnim programom otvorene Europske sveučilišne igre

Inače, samo za sveučilišna natjecanja u ekipnim sportovima, dakle futsalu, košarci, odbojci, rukometu i vaterpolu, za ovu akademsku godinu je prijavljeno čak 183 tima! Stoga smo pitali predstavnika Studentskog zbora, kakve korake misle poduzeti
obzirom da je trenutačna situacija nepovoljna za zbilja veliki broj studenata.

– Plan djelovanja je jednostavan i već pokrenut. Svi dionici su pozvani na razgovor i dogovor. Financijska sredstva su osigurana, a Skupština SZZG-a, s obzirom da natjecanja nisu krenula, je jednoglasno donijela odluku odluku da inicijativu i organizaciju sporta na Sveučilištu u Zagrebu treba preuzeti Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu te ćemo u skladu s njom i Uredom za sport pokrenuti natjecanja, kaže nam potpredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Marko Lepoglavec.

Izdvojeni članak

Provjerite tko su svi sudionici državnih akademskih sportskih finala u Hrvatskoj

Nemamo nikakve službene obavijesti od Sveučilišta

ZSSS po svemu sudeći ne dijeli Lepoglavčev optimizam te upozoravaju da su se prošli tjedan susreli sa svim dionicima, kojih se tiče održavanje natjecanja. No, unatoč obećanjima da će se situacija razriješiti i dalje se tapka u mjestu.

– Na navedenom sastanku je dogovoreno da ćemo dobiti pisanu obavijest od Sveučilišta u Zagrebu o suradnji Sveučilišta u Zagrebu sa Zagrebačkim sveučilišnim športskim savezom vezano uz organizaciju natjecanja u domeni studentskog sporta u Gradu Zagrebu.

Nažalost, nismo dobili nikakvu službenu obavijest kao i na prethodne dopise koje smo uputili Sveučilištu u Zagrebu koje je najvećim dijelom financiralo natjecanja jer su studenti Sveučilišta u Zagrebu na istim zastupljeni u najvećem broju, rekao nam je tajnik ZSSS-a Davor Habljak.

Izdvojeni članak

[Sveučilišna futsal liga] U finalu dvije iste ekipe kao i prošle godine

Obzirom da nam je to rekao u petak, izrazio je nadu da će od Sveučilišta dobiti do kraja siječnja neku službenu informaciju. Međutim, ona se nije pojavila ni do sada.

– Vezano uz upit možemo Vam dati informaciju da nismo dobili nikakvu službenu obavijest sa Sveučilišta vezano za održavanje sportskih natjecanja, komentirao nam je Davor Habljak jučer.

Postavili smo i njemu pitanje tko koči početak natjecanja, na što je uz dozu razumijevanja, ali i razočarenja odgovorio.

– Još jednom ponavljam da je u ovom trenutku teško zaključiti da li netko koči početak natjecanja ili se radi o realnim problemima koji uvjetuju odgodu početka natjecanja (ostavka članova Ureda za sport, nedostatak financija koje su proteklih godina bile dostupne za organizaciju natjecanja ili nešto treće), a u svakom slučaju bi od velike pomoći bio bilo kakav službeni odgovor sa Sveučilišta u Zagrebu vezan uz trenutnu situaciju, zaključio je Habljak.

Izdvojeni članak

[FOTO] Zagrebačke košarkašice razmontirale Rumunjke i obranile titulu europskih prvakinja

Dodao je i da je sljedeći korak sjednica Izvršnog odbora Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza na kojoj će se donijeti odluke kako dalje.

Veliki rezultati studenata Sveučilišta u Zagrebu, očito nisu dovoljni za financijsku injekciju

Obzirom da se za određeno pitanje ljudi zainteresiraju tek kad nastane problem, možda vam je promanula informacija da su studenti Sveučilišta u Zagrebu bili daleko najuspješniji na Europskim sveučilišnim igrama, koje su se prošle godine održale u Zagrebu i Rijeci.

U konkurenciji više od 5.000 sportaša s 409 europskih sveučilišta zagrebački su studenti pomeli konkurenciju i osvojili 26 medalja od čega je 10 bilo zlatnog sjaja, devet srebrnog te sedam brončanog. 

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu su u Draženovu domu obranile naslov europskih sveučilišnih prvakinja

Ipak, takav rezultatski skor, ne samo da nije bio dovoljan da se financije za studentski sport povećaju, nego početkom veljače još uvijek ne znamo hoće li ih uopće biti.

Priče o zamahu studentskog sporta u Hrvatskoj, iluzorno je uopće spominjati, kada ni na najvećem Sveučilištu nema novca da se plati poneki termin u dvorani, suci te uistinu još nešto zanemarivih troškova natjecanja.

Svijet voli pobjednike, ali ih zaboravlja vrlo brzo. Za manje od šest mjeseci.