Pretraga

[FOTO+VIDEO] Spektakularnim programom otvorene Europske sveučilišne igre

A- A+

Europske sveučilišne igre otvorene su sinoć na atletskom stadionu Sportskog parka Mladost spektakularnim programom, s temom svemira, a koji je režirao renomirani hrvatski kazališni redatelj Krešimir Dolenčić. Od 12. do 25. srpnja u Zagrebu i Rijeci će se u 23 sporta natjecati oko 5.800 studenata, iz 41 europske zemlje. Studenti sportaši dolaze s 403 sveučilišta, a raspodijeljeni su u 800 sveučilišnih timova.

Simbolični čin otvaranja Igara obavio je premijer tehničke Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković. Imao je dvojezično obraćanje okupljenima te je u hrvatskom dijelu ponovno bilo propusta, ali nas je s druge strane perfektnim engleskim izričajem sjajno predstavio. 

Izdvojeni članak

Događaji koje ne smijete propustiti na Europskoj univerzijadi u Zagrebu i Rijeci

Državni vrh nazočio otvaranju

– Zahvaljujem organizatorima na velikom trudu i uspješnoj organizaciji trećih Europskih studentskih igara. Siguran sam da će Hrvatska biti dostojan domaćin tisućama mladih sportaša iz čitave Europe. Želim Vam da postignete svoje najbolje rezultate i pokažete sportski duh. Sport izvlači najbolje iz nas, podiže naš duh i zbližava nas sa suigračima i gradi naš karakter. Nadam se da ćete ponijeti bogata iskustva iz Hrvatske i da ćete se lijepo zabaviti, izjavio je premijer Orešković otvarajući Igre.

Svečanosti su nazočili i gradonačelnici oba grada domaćina Milan Bandić i Vojko Obersnel, kao i predsjednik Sabora Željko Reiner.

Izdvojeni članak

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu idu po medalju na Europskim sveučilišnim igrama

Ni kiša nije omela dobro raspoloženje studenata na Mladosti

U startu svečanog programa otvorenja Igara, gotovo istovremeno je počela padati kiša, koja nije prestajala padati tijekom cijele ceremomije.

No, dobro raspoloženi studenti, kao i ostatak velike ekipe, koja je sudjelovala u programu, nije se dala omesti. Štoviše kiša je stigla kao dobrodošlo osvježenje nakon prethodnih paklenih dana.

Što se tiče programa otvorenja, na stadionu Mladosti dominirala je velika piramida koja je predstavljala zajedništvo svih natjecatelja koji su stigli u Hrvatsku usprkos jezičnim barijerama. Ipak, osnovna tema otvaranja Igara bio je svemir, pa su se iznad travnjaka nalazili veliki baloni koji su predstavljali planete, koji su uz zvukove gongova poletjeli u zrak, dok je tijekom mimohoda sudionika uz zastavu svake zemlje ispred sportaša na stadion ulazio i po jedan ‘svemirac’.

Najbrojnija britanska delegacija; Francuzi imaju predstavnike u 22 sporta

Kada je riječ o brojnosti natjecatelja, od 40 zemalja koje su nam došle u Zagreb i Rijeku, najviše je Britanaca odnosno njih čak 500 iz 31 grada i 50 sveučilišta.

Po broju pristiglih natjecatelja slijedi Njemačka, a Francuska je treća , ali zanimljivo da će se od 23 sporta, studenti iz ove zemlje natjecati u njih 22.

Kao jedan od kurioziteta navedimo i podatak da je Norveška jedina zemlja, koja na Igrama ima više natjecateljica, nego li natjecatelja.

Ipak, najviše sportašica i sportaša na Europskim sveučilišnim igrama ima Hrvatska. Sa 16 sveučilišta i veleučilišta bit će preko 800 natjecatelja, koji će se okušati u svim sportovima.

Pogledajte dugačku hrvatsku ‘gusjenicu’ koja je sinoć kao posljedna prodefilirala atletskom stazom na Mladosti, uz ovacije dobro ispunjenih tribina.