Pretraga

Sezona je krizmi, pitamo vas: Kolika je bila vrijednost poklona koji ste dobili?

A- A+

Krenula je sezona krizmi, odnosno sakramenta Svete potvrde. Svaka župa određuje vlastiti datum održavanja ovih događaja, tako da su neki već to obavili, a druge još čeka puno pripreme, posebice za krizmu, od odabira haljine ili odijela pa do kume ili kuma. Uz to, od kumova se očekuje i određeni poklon, neki znak pažnje koje će krizmanik ili krizmanica pamtiti taj dan. Stoga vas u našoj novoj anketi pitamo kolika je bila vrijednost poklona koji ste dobili za krizmu.

lančić s privjeskom dva križića, jednim većim i drugim manjim na djevojci duge smeđe kose i prugaste bijelo-plave majice

Foto: Pexels

Od ogrlice s križićem, srebrnog ili zlatnog nakita pa do mobitela ili skutera, raspon poklona koje dobivaju djeca koja idu na krizmu dosta je širok. Sve ovisi o tome što krizmanik želi, ali i o tome što mu kum ili kuma mogu priuštiti. Ipak, taj bi poklon trebao biti uspomena na dan kada su djeca u sedmom ili osmom razredu primili sakrament Svete potvrde.

Od mjesta do mjesta, odnosno od župe do župe, običaji i tradicija oko krizme se razlikuju. Tako se i vrijednost poklona koje krizmanici dobiju isto razlikuje, a želje djece posljednjih godina su se orijentirale najviše na tehnologiju pa tako često to budu mobiteli, laptopi, tableti, pametni satovi, električni romobil, igrače konzole pa čak i dronovi.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Tko ne zna odgovor na ovo pitanje, nije spreman za krizmu

Često se uz to poklanjaju ogrlice s križićem ili bilo kakav drugi srebrni ili zlatni nakit te obični, ali malo otmjeniji satovi. Uz to, ponovno ovisi o običaju, kumovi mogu financirati i haljinu ili odijelo za svoje kumče. Kada se to sve zbroji dobije se popriličan novčani iznos pa vas pitamo – kolika je bila vrijednost poklona koji ste dobili za krizmu? Svoj odgovor dajte u anketi koja se nalazi niže.

Kolika je bila vrijednost poklona koji ste dobili za krizmu?

Copy link
Powered by Social Snap